ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μεσσηνία: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα 13-04-2013 στο Διοικητήριο, στην αίθουσα ¨Παναγιώτης Φωτέας¨ με θέμα: ¨Μέτρα και Δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας φορέων για την αντιμετώπιση Δασικών Πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου¨ υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε κλιμάκιο στο πλαίσιο περιοδείας σε ........

Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Αρχηγός του

Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, κ. Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου Υποστράτηγος, κ. Χαράλαμπος Αφάλης, ο Αρχιπύραρχος του Αρχηγείου, κ. Βασίλειος Καπέλιος, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος, κ. Κωνσταντίνος Γιόβας και άλλα στελέχη του Σώματος.

Συμμετείχαν από πλευράς του Νομού Μεσσηνίας, οι Διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων, εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων, ο Προϊστάμενος και η Υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Αλευράς στην εισήγησή του χαρακτήρισε σημαντικό το ενδιαφέρον της ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την επίσκεψη στη Μεσσηνία.

Αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία αντιμετώπισης πυρκαγιών, όπως στην πρόληψη, στην ενημέρωση, στο συντονισμό, καθώς και στις υποδομές πυροπροστασίας που υπάρχουν στο Νομό Μεσσηνίας.
Ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα έδωσε στη μόνιμη παραμονή του ελικοπτέρου στο χώρο της 120 ΠΕΑ, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του κλιμακίου ανέφεραν ότι ο σκοπός της περιοδείας τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, είναι να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι ιδέες και οι προτάσεις τους, να τις αξιολογήσουν και να τις εντάξουν στο Γενικό Σχεδιασμό.

Τοποθετήθηκαν με τη σειρά τους οι παραπάνω φορείς και καταγράφηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις τους, οι οποίες είχαν ως προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων του Σχεδιασμού της πυροπροστασίας, την οικονομική κατάσταση. 


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: