ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι ελλείψεις είναι σοβαρές στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Εξώδικη διαμαρτυρία προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, κατέθεσε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Ν. Μεσσηνίας, όπως είχε ήδη αναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες. Στην εξώδικη διαμαρτυρία γίνεται λόγος για οξυμμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας (Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας), ενώ για το θέμα ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε επίσης από τον πρόεδρο του Σωματείου των γιατρών Μανώλη Μάκαρη και την γραμματέα Χρυσάνθη Μάλλιου.
Στο αναλυτικό κείμενο της εξώδικης διαμαρτυρίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους

μήνες τα δύο ως άνω Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία, και δη το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν – παρά μόνο με αυτοθυσία από το ιατρικό προσωπικό – οι ανάγκες τους και η εύρυθμη λειτουργία τους, γεγονός μάλιστα, που έχει λάβει διαστάσεις μέσω του Τύπου και έχει καταστεί ευρύτερα γνωστό στην κοινωνία της Μεσσηνίας. Λόγω περικοπών στο πρόγραμμα εφημεριών, παρατηρείται το φαινόμενο Κλινικές μεγάλης σπουδαιότητας, όπως οι Παθολογικές στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, η Παθολογική και η Χειρουργική στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, να μην καλύπτονται καθημερινώς από ενεργό εφημερία ειδικευμένου ιατρού αντίστοιχης ειδικότητας. Παράλληλα, στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, η μοναδική αναισθησιολόγος δεν εφημερεύει σε ενεργό εφημερία, αλλά σε εφημερία ετοιμότητας. Εφημερίες ετοιμότητας καλείται να επιτελέσει και ο μοναδικός καρδιολόγος του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η εφημερία ετοιμότητας δεν προβλέπει τη συνεχή φυσική παρουσία του ιατρού στην κλινική με ό,τι αποτέλεσμα το γεγονός αυτό συνεπάγεται στην αμεσότητα της αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.