ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Περιφέρεια Πελοποννήσου και Έδρα Jean Monnet Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ (19/3/2013), η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επεκτείνει την υφισταμένη πολυσχιδή συνεργασία που έχει εγκαθιδρύσει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο εξειδικευμένο πεδίο των ευρωπαϊκών θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού θεσμού της Έδρας Jean Monnet (εφεξής ΕJM). Ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε Ελληνικά και σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια υπό τη διαχείριση και το συντονισμό καθηγητών των Ιδρυμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε στην ΕJM του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (κ.
Παναγιώτης Λιαργκόβας) και στην EJM του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen (κ. Heinz-Jürgen Axt). Μια πόλη (Duisburg) δίπλα στο «Παρίσι της Γερμανίας» (το Düsseldorf) στην οποία, κατά τη δεκαετία ΄85-΄95, είχαμε τη χαρά να εκπροσωπούμε την Καινοτόμο Εξωστρεφή Ελληνική Μεταποίηση με τεράστια επιτυχία συνεργαζόμενοι με τον υπερεθνικό βιομηχανικό κολοσσό Thyssen. Η ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας και από τις πρώτες της ΕΕ που πήρε την πρωτοβουλία να εξετάσει πιλοτικά τη δυνατότητα και τα οφέλη της συνεργασίας με την EJM του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Κατ΄ εντολή του Περιφερειάρχη και σε συνεργασία με τον καθηγητή της Έδρας EJM κ.Π.Λιαγκόρβα καθώς και τον αναπληρωτή καθηγητή κ.Γ.Φωτόπουλο, πραγματοποιήσαμε δυο διαλέξεις στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τη συμμετοχή του Ακαδημαϊκού Προσωπικού αλλά και ενδιαφερομένων πολιτών με θέμα: «Στρατηγικός Σχεδιασμός Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ευρωπαϊκή Ένωση» (3 και 4/12/2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: