ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Υποτροφίες για γκολφ στην Costa Navarino

Για 3η χρονιά συνεχίζει η Navarino Golf Academy που λειτουργεί στην Costa Navarino, το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών γκολφ, για να γνωρίσουν οι νεαροί παίκτες το άθλημα και με στόχο να αναδειχθούν μελλοντικά, πρωταθλητές του γκολφ από τη Μεσσηνία.

Επίσης, συνεχίζεται και φέτος η εκμάθηση σε ομάδες, για όσους ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν να παίζουν μαζί με την παρέα τους, ή να συνεχίσουν τη γνωριμία τους με το γκολφ, με δωρεάν τα εισαγωγικά μαθήματα, για όσους
συμμετέχουν για πρώτη φορά. Η δωρεάν παρακολούθηση για την εισαγωγή στο άθλημα, θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου και στις 7 και 14 Απριλίου. 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Στα δύο βραβευμένα γήπεδα της Costa Navarino – που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα από το γερμανικό θεσμό Golf Journal Travel Awards-η Navarino Golf Academy καλωσορίζει παιδιά και νέους ηλικίας 7-15 ετών, για να λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα Υποτροφιών Νέων Γκολφέρ, που διεξάγεται για τρίτη χρονιά. Φέτος όλοι οι επίδοξοι νεαροί γκολφέρ, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου (3-5 μ.μ.), στα δωρεάν σεμινάρια γκολφ, μέσα από τα οποία θα ξεχωρίσουν οι 12 καλύτεροι, οι οποίοι θα κερδίσουν ετήσιες υποτροφίες και θα συνεχίσουν τις προπονήσεις τους μαζί με τα υπόλοιπα 21 παιδιά και νέους που ήδη έχουν ενταχθεί στην Ακαδημία. Σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, τα παιδιά που θα επιλεχθούν φέτος, λαμβάνουν δωρεάν εξοπλισμό και μαθήματα για ένα ολόκληρο έτος. Κατά το 2012, τα παιδιά της ομάδας των «Προχωρημένων» (με σχετική εμπειρία) της Ακαδημίας, ανταμείφθηκαν με το πρώτο τους «handicap» που χρειάζεται κάθε γκολφέρ για να συμμετέχει σε αγώνες, ενώ έλαβαν μέρος σε εβδομαδιαία τουρνουά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Eπίσης, είχαν σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση του 13ου Tουρνουά Ελληνοτουρκικής Φιλίας που διεξήχθη στην Costa Navarino.
Ομαδικά μαθήματα
Παράλληλα, τα ομαδικά μαθήματα που διεξάγονται στα γήπεδα The Dunes Course και The Bay Course, είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος αυτό το δημοφιλές άθλημα, τους κανονισμούς και τους διαφορετικούς τύπους παιξίματος, τις τεχνικές για εξάσκηση και βελτίωση, τις διεξαγωγές των τουρνουά, ενώ στο τέλος του κύκλου μαθημάτων (συνολικής διάρκειας 12 ωρών) μπορούν να περάσουν από το τεστ και να βαθμολογηθούν για τις ικανότητές τους στο παιχνίδι, ούτως ώστε να αποκτήσουν το δικό τους handicap. Μέσα από τα γήπεδα της Costa Navarino, η Μεσσηνία γίνεται ήδη γνωστή και ως προορισμός γκολφ, λόγω της μοναδικής ομορφιά τους τοπίου, παράλληλα με τις άριστες συνθήκες και παροχές που προσφέρουν τα γήπεδα.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για τα μαθήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα: 27230 90200, 90202 και στο email: golf@costanavarino.com.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.