ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η παράταξη της πλειοψηφίας

Εικόνα διάλυσης παρουσίασε η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο Τριφυλίας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Τρίτης για τον προγραμματισμό προσλήψεων την νέα χρονιά, μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό.


Σύμβουλοι της πλειοψηφίας άρχισαν να εκτοξεύουν βολές ο ένας εναντίον του άλλου, και αφού αυτό συνεχιζόταν παρά τις εκκλήσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια να ηρεμήσουν, φανερά εκτός εαυτού ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον πρόεδρο και διέκοψε την συνεδρίαση πριν συζητηθούν όλα τα θέματα, σταματώντας εκεί το διασυρμό της πλειοψηφίας.
Είχε προηγηθεί άγρια κόντρα μεταξύ του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Μπασδάνη και του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μερκούρη για την κατάθεση στεφανιών στο Κοπανάκι - για να

συνεχιστούν οι βολές αυτή τη φορά με στόχο των αντιδήμαρχο Στάθη Ανδρινόπουλο στην συζήτηση θεμάτων για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού για την νέα χρονιά. Δημοτικοί σύμβουλοι του καταλόγισαν ανισομερή κατανομή εργατών που ευνοεί τους Γαργαλιάνους, κάτι το οποίο ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε πως δεν ισχύει.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα αφού είχαν εκτοξευτεί βαριές κουβέντες μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας, η οποία δείχνει ότι έχει απολέσει οποιαδήποτε συνοχή μπορεί να είχε ως τώρα.

ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Η πρώτη κόντρα ήταν μεταξύ του προέδρου του συμβουλίου Δημήτρη Μπασδάνη από την ΔΕ Αετού, με τον Γιάννη Μερκούρη επίσης από την ίδια Ενότητα. Ο κ. Μπασδάνης ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατό να καταθέσει στεφάνι όπως θα ήθελε στο Κοπανάκι, αφού υπήρξε μια ενέργεια που τραυμάτισε τον θεσμό που εκπροσωπεί. Και ενώ όλοι αναρωτιούνταν τι είχε συμβεί, παρενέβη ο κ. Μερκούρης σημειώνοντας πως ο κ. Μπασδάνης ήθελε να καταθέσει στεφάνι ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, κάτι που όμως δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ενώ αναρωτήθηκε: αν ο κ. Μπασδάνης ήταν σε μια άλλη ΔΕ, θα πήγαινε να καταθέσει στεφάνι; Κάλεσε δε τον δήμαρχο να πάρει θέση και να βάλει τάξη, αλλιώς όπως είπε χαρακτηριστικά "θα το διαλύσουμε το μαγαζί" - με το δήμαρχο να παρεμβαίνει και να λέει ότι αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να συζητηθούν εκεί. Ομως η κόντρα μεταξύ Μπασδάνη - Μερκούρη συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ακόμη.
Αφού ηρέμησαν κάπως τα πράγματα ξεκίνησε η συζήτηση των τακτικών θεμάτων για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων Δήμου Τριφυλίας το διδακτικό έτος 2013-2014. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η πρόσληψη 11 ατόμων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 5 για την δευτεροβάθμια.

ΒΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ακολούθησε η συζήτηση για τον προγραμματισμό πρόσληψης προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, μέγιστης διάρκειας 8 μηνών έτους 2013. Η αρχική πρόταση του αντιδημάρχου Ευστάθιου Ανδρινόπουλου τροποποιήθηκε αφού από 21 άτομα τελικά αποφασίστηκε να γίνει πρόταση για 23. Ξέσπασε όμως νέα ενδοπαραταξιακή κόντρα με τις βολές να στρέφονται προς τον κ. Ανδρινόπουλο ο οποίος κατηγορήθηκε ευθέως από τον Γιάννη Φιλντίση ότι δεν γίνεται ισοκατανομή του προσωπικού μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και ότι έχει μαζέψει όλους τους εργάτες στους Γαργαλιάνους. Στην άποψη αυτή υπερθεμάτισε και ο Γιάννης Μερκούρης ζητώντας η κατανομή να είναι δίκαιη και ίση για όλες τις ενότητες.
Ο κ. Ανδρινόπουλος απάντησε ότι υπάρχει ισοκατανομή, όμως η κριτική εναντίον του συνεχίστηκε όσον αφορά την κατανομή των 5μηνων μέσω του Επιμελητηρίου. Ο κ. Φιλντίσης έριξε μια ακόμη σπόντα λέγοντας πως αν αυτό είχε συζητηθεί στο προσυμβούλιο που είχαν δεν θα γίνονταν τώρα όλα αυτά. Τελικά το Σώμα αποφάσισε τον προγραμματισμό πρόσληψης 23 ατόμων με 8μηνη σύμβαση και 20 ατόμων με 2μηνη - θέμα που συζητήθηκε αμέσως μετά.
Το τελικό ξέσπασμα, όπου χάθηκε κάθε έλεγχος, έγινε στο προ ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε την πρόσληψη δικηγόρου για να στελεχωθεί νομική υπηρεσία στο δήμο. Εκεί εκτός των άλλων διαφωνία υπήρχε και από τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο που ζήτησε αναβολή του θέματος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί τέτοια θέματα να έρχονται τελευταία στιγμή και όχι ως τακτικά. Επίσης είπε πως το σημερινό σύστημα -οι υποθέσεις ανατίθενται αναλόγως σε δικηγόρους- λειτουργεί πιο καλά.
Μπροστά στο χάος που ακολούθησε, με συμβούλους να αντιπαρατίθενται χωρίς να έχουν το λόγο, ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο να αποσύρει το θέμα και να τελειώσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκεί, χωρίς να συζητηθεί το επόμενο θέμα.

Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr


  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/24521-dimotiko-symvoylio-trifylias-eikona-dialysis-parousiazei-i-parataksi-tis-pleiopsifias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...