ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Στα 9.500 στρέμματα η φετινή καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία

Στην Τριφυλία τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος είναι περίπου 8.000 ενώ στην Ηλεία φθάνουν τα 1.500 στρέμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι φυτεύσεις και στη Λάρισα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά ενώ δεν υπάρχουν
ιδιαίτερα προβλήματα στα φυτά. Φαίνεται ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο είναι ευνοϊκές χωρίς βροχοπτώσεις και υψηλές υγρασίες. Εκτιμάμε, ότι φέτος δεν θα έχουμε προσβολές από παθογόνα το οποίο θα επιβάρυνε το κόστος προστασίας της παραγωγής. Επίσης δεν έχουμε ζημιές από μη παρασιτικής φύσεως αίτια και συγκεκριμένα από τις καιρικές συνθήκες».
Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο η φύτευση έχει ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα καρπούζια είναι ακόμα υπό κάλυψη και εκτιμούμε ότι σε περίπου 10 με 15 ημέρες θα οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν να ξεσκεπάζουν. Τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί είναι ίδια περίπου με πέρσι και κυμαίνονται στα περίπου στα 7.000 - 8.000».
Ηλεία Την ίδια στιγμή παραγωγοί από την Ηλεία μας ενημερώνουν για την στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό που φθάνει το 20% ενώ προσθέτουν ότι η προτίμηση φέτος όπως και πέρσι είναι στα μακρόστενα καρπούζια (βαρέλες) και ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργειών είναι αυτής της ποικιλίας.
Πολύ καλή χρονιά η περσινή για την Ηλεία και τη Λάρισα Για την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών κάνουν λόγο οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας σχετικά με το 2012 που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές (2010 - 2011) είδαν επιτέλους τους κόπους τους να ανταμείβονται. Θετικά εξελίχθηκε η περσινή χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της καλλιέργειες το 2012 απήλαυσαν καλές τιμές. 
Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού – όπως μας αναφέρουν – την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές. «Οι τιμές πέρσι ξεκίνησαν από 30 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με το 2011 ήμασταν κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο. 

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: