ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλιατρά: Φόλες έριξαν ξανά τέρατα σε αδέσποτα!

Συνεχίζουν την δράση τους τα ανθρωπόμορφα τέρατα στα Φιλιατρά, καθώς σήμερα το πρωί είχαμε και νέο περιστατικό με φόλες σε αδέσποτα σκυλιά στον πεζόδρομο.

Δυστυχώς ένα σκυλάκι δεν τα κατάφερε, ενώ ένα άλλο αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες κατάφερε, όπως όλα δείχνουν, να την γλυτώσει, χάρη στην άμεση επέμβαση της Ενεργής Ομάδας για τα Αδέσποτα.

Όπως μας είπε η κ. Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, μέλος της Ενεργής Ομάδας για τα Αδέσποτα, ενημερώθηκε σήμερα στις 06:20 το πρωί από καταστηματάρχη στον πεζόδρομο για τα δηλητηριασμένα σκυλιά, όπου το ένα βρέθηκε μπροστά στον φούρνο και το
άλλο μπροστά στα καφενεία.


Το άτυχο ζώο σπάραζε μπροστά στο φούρνο και χάρη στην άμεση επέμβαση της κ. Κωνσταντίνας είναι καλά (φώτο πάνω), ενώ αντίθετα το δεύτερο δεν τα κατάφερε (φώτο δεξιά). Στο σημείο έσπευσε και η κτηνίατρος που ειδοποιήθηκε από την κ. Κανελλοπούλου και η γνωμάτευσή της καταλήγει σε δηλητηριασμένη τροφή (φόλα).

Ελέγχθηκαν και τα υπόλοιπα σκυλιά που βρέθηκαν στον χώρο, χωρίς ευτυχώς να παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα.

Επίσης τραγικό είναι το γεγονός, ότι από την δηλητηριασμένη τροφή τρώνε και άλλα ζώα, με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρό και ένα περιστέρι λίγα μέτρα πιο πέρα (φώτο κάτω).

Εκτιμάται ότι το τέρας (τέρατα), προέβησαν σε αυτήν την πράξη γύρω στις 05:30 το πρωί, ενώ το συμβάν κατέγραψε και η Αστυνομία που έφτασε στο σημείο.

Τα αδέσποτα αυτά, συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ομάδας και παρακολουθούνται από κτηνιάτρους, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το σκυλάκι που τα κατάφερε, έχει πέσει θύμα για 2η φορά, αφού την είχε γλυτώσει και τον Ιούνιο. 

Η κ. Κανελλοπούλου προχώρησε και σε μήνυση κατά αγνώστων.

Με την ελπίδα πάντα, αυτό να είναι το τελευταίο περιστατικό και χωρίς να φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές, τα τέρατα αυτά να βρεθούν σύντομα εκεί που τους αξίζει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ