ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Βορρέειον Φιλιατρά: Εγγραφές στα τμήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Και αυτή τη σχολική χρονιά ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών απευθύνεται στους Φιλιατρινούς ζητώντας τους να του εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα τμήματα του Σχολείου Μουσικής και των Παραδοσιακών Χορών.

Το ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Συλλόγου Φιλοπρόοδων λειτουργεί από το 1926 παρέχοντας μουσική παιδεία στα παιδιά των Φιλιατρών. Από αυτό τροφοδοτείται με μουσικούς η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του Συλλόγου. Χάρη στο Σύλλογο Φιλοπροόδων έχει δημιουργηθεί μεγάλη μουσική παράδοση στα Φιλιατρά.

Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ λαμπρύνει τις εθνικές και............

θρησκευτικές γιορτές της πόλης και προβάλλει το πολιτισμό της περιοχής όταν παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις άλλων πόλεων. Τα παιδιά με τη συμμετοχή τους στο "ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" και τη ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ αποκτούν χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες και συμβάλουν στη διατήρηση ενός σημαντικού μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλιατρών που είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της πόλης και την ταυτότητά της. Παράλληλα πολλά παιδιά ξεκινώντας από το "ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" του Συλλόγου έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά κάνοντας σπουδαία καριέρα μουσικού.

Στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ μπορούν να εγγραφούν μαθητές από την τετάρτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά από τις 5.00 μμ ως τις 7.00 μμ. στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ενημερωτικές επισκέψεις από την Πρόεδρο και τον αρχιμουσικό του Συλλόγου στα σχολεία της πόλης, ενώ τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη των μαθητών στο Βορρέειο προκειμένου να παρακολουθήσουν μια μικρή συναυλία της Φιλαρμονικής στο φυσικό της χώρο.

Οι παραδοσιακοί χοροί είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ταυτότητας που πρέπει να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές. Το ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ του Συλλόγου Φιλοπρόδων λειτουργεί από το 1990 με τμήματα για παιδιά, εφήβους και νέους. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μέρος σε αρκετά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις εκτός Μεσσηνίας αποκομίζοντας τις καλύτερες κριτικές και πιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σ` αυτό.

Στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ μπορούν να εγγραφούν μαθητές από τη πρώτη Δημοτικού. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Κυριακή πρωί και θα ξεκινήσουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην πρόεδρο του συλλόγου κ. Παντελάκη Παρασκευή στο 6972297936, στον Αρχιμουσικό κ. Φωτεινέα Παναγιώτη 27610 32953 (5 – 7μ.μ.) και στο δάσκαλο του χορευτικού κ. Αθανασόπουλο Νίκο στο 6936629300.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: