ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

3 χρόνια επιμήκυνση και 30% μείωση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια

Τρία χρόνια επιμήκυνση για τα στεγαστικά δάνεια κι όταν αυτό δεν είναι αρκετό τότε θα ακολουθεί μια μείωση των δόσεων κατά 30% είναι η πρόταση των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση σχετικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε αυτό το μοντέλο καταλήγει η ομάδα εργασίας των Τραπεζών καθώς μια οποιαδήποτε διαγραφή των χρεών ( την οποία έχει προτείνει και πολιτικό κόμμα ) θα αύξανε τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν οι τράπεζες ενώ θα υπήρχε και κοινωνική αδικία καθώς τα δάνεια των κακοπληρωτών θα τα αναλάβουν όλοι οι πολίτες – κι όσοι καταβάλουν τις δόσεις - μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου
χρηματοπιστωτικής στήριξης που αποτελούν δάνειο προς την χώρα.

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας, από τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν προβλεφθεί τα απαιτούμενα κεφάλαια προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε τριετή επιμήκυνση των δανείων, αλλά και να δώσουν μια μείωση κατά 30%.

Με το νέο νομοσχέδιο, οι τράπεζες επιδιώκουν να φέρουν τους δανειολήπτες στις τράπεζες καθώς έρευνα δείχνει ότι 7 στους 10 δεν έχουν προσέλθει για να ρυθμίσουν το δάνειο τους, ύστερα από την μείωση εισοδημάτων που έχουν.

Για να δοθεί λοιπόν «ανάσα» στην οικονομία, αλλά και για να μειωθούν οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών, οι τραπεζίτες προτείνουν την επιμήκυνση, αν και από μια τράπεζα υπάρχει πρόταση ακόμη και μείωση, ανάλογη με την απώλεια του εισοδήματος.

Παρόλο λοιπόν που οι τράπεζες δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμα κεφάλαια στο παρασκήνιο, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα, λοιπόν, με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση που έχουν κάνει οι τραπεζίτες είναι να πραγματοποιείται μια χρονική επέκταση του δανείου κατά 3 χρόνια και, ταυτόχρονα, να μειωθούν οι δόσεις κατά 30%.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες το θέμα δεν θίχθηκε ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι, με την ψήφιση των μέτρων των 11,5 δις. ευρώ και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τότε θα ξεκινήσει ο διάλογος προκειμένου να καταλήξουν οι δυο πλευρές σ ένα νομοσχέδιο.

Δικαιότερη διαδικασία για τους πολίτες – δανειολήπτες
Επτά στους δέκα δανειολήπτες δεν προσέρχεται στην τράπεζα προκειμένου να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων του, σύμφωνα με τα στοιχεία, έτσι και οι ίδιες οι τράπεζες επιδιώκουν να προχωρήσει το νομοσχέδιο.

Αν, όμως, ο νόμος προέβλεπε διαγραφή μέρους των δανείων, αυτό θα ήταν κοινωνικά άδικο για τους πολίτες, αλλά και για όλους όσοι πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους καθώς τα πρόσθετα κεφάλαια θα προέρχονται – στο σύνολο τους από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Το βασικό πρόβλημα με την σύγχρονη «σεισάχθεια» των δανείων είναι καταρχάς η έλλειψη κεφαλαίων για τις τράπεζες – ιδιαίτερα όταν ορισμένες τραπεζικές κάνουν λόγο για υψηλότερες τραπεζικές επισφάλειες.

Το δεύτερο βασικό πρόβλημα, επίσης, είναι το μέτρο της μείωσης ανάλογα με το εισόδημα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα μόνο για τους μισθωτούς καθώς ένα μεγάλο μέρος ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει ελάχιστα εισοδήματα στην εφορία, ενώ αν εφαρμοστεί τελικώς τότε τα «κουρέματα» των δανείων θα είναι υψηλότερα.

Σύμφωνα, επίσης με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ορισμένα κίνητρα όπως την έξοδο των δανειοληπτών από τον Τειρεσία, την διάθεση μπλοκ επιταγών κ.λ.π.


Οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (15-6-2012), μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15,9% το τέλος του 2011). Οι καθυστερήσεις μέχρι τις 31/3/2012 είχαν φθάσει στο 17,2% (στεγαστικά) και στο 32% (καταναλωτικά), ενώ συνολικώς τα ποσά των καθυστερημένων δανείων ξεπερνούν ήδη τα 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων, το πρώτο τρίμηνο 2012, ανέρχονται σε 17,2% για στεγαστικά δάνεια και σε 32% για καταναλωτικά δάνεια με συνολικό ποσό δανείων σε καθυστέρηση άνω των 45 δισ. Προβλέπεται δε ότι την επόμενη διετία θα εκτοξευθούν σε ποσοστά άνω του 45% εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων και της εντεινόμενης ανεργίας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%.

Επίσης, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...