ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Εκπαιδευμένες κατσίκες γλυτώνουν δισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα

Μεγάλα οφέλη στον αγροτικό τομέα αναμένεται να φέρει η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να ελέγξουν τις διατροφικές συνήθειες μηρυκαστικών, με αποτέλεσμα να τρέφονται με παρασιτικά φυτά και όχι με φύλλα ελιάς ή αμπελόφυλλα.

Για να εμποδίσουν τα ζιζάνια και τα παρασιτικά φυτά να «πνίξουν» τα πολύτιμα δέντρα τους (ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα), οι αγρότες ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αγοράζοντας παρασιτοκτόνα και ειδικό εξοπλισμό, κάτι που έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς τα χημικά μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ωστόσο, επιστήμονες του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανέξοδη λύση για την εξάλειψη των ζιζανίων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την τσέπη των γεωργών αλλά και το περιβάλλον.

Το μυστικό κρύβεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μηρυκαστικών.

Αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, πεινασμένα πρόβατα και κατσίκες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα αμπελόφυλλα και τα φύλλα ελιάς, «ξεπαστρεύοντας» αποκλειστικά τα παρασιτικά φυτά που «πνίγουν» τα δέντρα.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Μέσω της «ελεγχόμενης αποστροφής γεύσης», που καθορίζει τις γευστικές προτιμήσεις.

Στην ουσία πρόκειται για έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό που αναπτύσσουν τα ζώα όταν μαθαίνουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες έχουν τοξικές ιδιότητες.

Για να πετύχουν αυτή την «αποστροφή» οι ερευνητές τάισαν κατσίκες και πρόβατα με φύλλα ελιάς και βλαστούς που είχαν εμποτιστεί με χλωριούχο λίθιο.

Το χλωριούχο λίθιο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη ρύθμιση της διάθεσης και στην προκειμένη εφαρμόστηκε με στόχο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ζώων.

Με μια δόση της συγκεκριμένης ουσίας τα πρόβατα και οι κατσίκες απέρριψαν από την πρώτη μέρα τα φύλλα ελιάς και η συμπεριφορά τους άλλαξε ριζικά συγκριτικά με άλλα ζώα του ίδιου είδους.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αφήνουν ελπίδες για σημαντική μείωση των ζιζανιοκτόνων στη γεωργία.

Πηγή: econews
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: