ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Μέχρι επτά οι δόσεις στην Εφορία

Στα 300 ευρώ αναμένεται να οριστεί το κατώφλι για την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά, με το σύνολο όμως να πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, γεγονός που σημαίνει πως το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.
Σε αυτή τη ρύθμιση αναμένεται ουσιαστικά να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόρριψη από την τρόικα του αρχικού κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τους δανειστές, θα άνοιγε νέα "τρύπα" στα φετινά έσοδα του Δημοσίου.

Το σενάριο για τη νέα ρύθμιση που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, ευελπιστώντας να πάρει τελικά το "πράσινο φως", προβλέπει, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", περιορισμό των δόσεων για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού μέχρι σε 7 μηνιαίες αντί των 10, που ήταν αρχικά, ενώ το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 ευρώ και τοποθετείται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 ευρώ και όχι 300 ευρώ, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 ευρώ). Αν ο συνολικός φόρος είναι 10.000 ευρώ, η κάθε μία από τις επτά δόσεις θα ανέρχεται σε 1.428,5 ευρώ.
Αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 ευρώ, τότε θα εξοφληθεί σε πέντε και όχι σε επτά δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από επτά δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.
Για όσους έχουν καταβάλει ήδη την πρώτη δόση του φόρου, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το υπολειπόμενο από το συνολικό ποσό του φόρου, αλλά παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν ο διακανονισμός για την καταβολή του φόρου σε δόσεις θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με την αποστολή νέου εκκαθαριστικού ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση.
Με τη μείωση των δόσεων και το χαμήλωμα του εισοδηματικού πλαφόν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει το εύρος των απωλειών στα δημόσια ταμεία το 2012 και έτσι να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας, σημειώνοντας με νόημα ότι η τελική μορφή της ρύθμισης θα εξαρτηθεί και από την αποδοχή από την τρόικα των νέων προτάσεων της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα του 2012

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: