ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ARISTON HELLAS Γαργαλιάνοι: Με τις εξαγωγές πάτησαν πόδι στην Αμερική

Οταν η ποιότητα και τα υψηλά στάνταρ για την εξασφάλισή της συνδυαστούν με το μεράκι μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση, τότε όπως φαίνεται δεν είναι δύσκολο, μέσα σε λίγα χρόνια, η εξαγωγή 200 κιλών ελαιόλαδου στην Αμερική να φτάσει τους 200 τόνους. Αυτό κατάφερε η εταιρεία Ariston Hellas της οικογένειας Δούκα με έδρα τους Γαργαλιάνους, που αποτελεί τη συνέχεια της εταιρείας Ariston Specialties η οποία έχει έδρα την Αμερική. Πρόκειται για μια επιχείρηση με φιλοσοφία που δεν τη συναντάμε πολύ συχνά και έχει να κάνει με την άμεση επαφή που επιδιώκει να έχει με τον καταναλωτή: Στην Ariston Hellas θέλουν ο καταναλωτής να γνωρίσει τα προϊόντα τους και μέσα από την ποιότητά τους να τον κερδίσουν, κάνοντάς τον να τα αναζητήσει. Από εκεί και πέρα οι ίδιοι φροντίζουν να
εξασφαλίσουν την παρουσία των προϊόντων τους στην αγορά της Αμερικής που σήμερα αποτελεί και την κύρια αγορά της εμπορικής τους δραστηριότητας - ενώ παράλληλα ξεκινούν το άνοιγμά τους στην ελληνική αγορά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βέβαια η επιχείρηση δεν έχει σταθεί μόνο στο λάδι άλλα έχει εμπλουτίσει την γκάμα και με άλλα τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας, έχοντας και έναν παράλληλο στόχο, να αναδείξουν και τον τόπο μας μέσα από τα προϊόντα του. Δεν θα πρέπει μάλιστα να θεωρείται τυχαίο ότι η νεότερη γενιά της οικογένειας Δούκα που έχει την επιχείρηση (η Μάρθα Δούκα και ο σύζυγός της Θέμης Ρούσσης) εγκατέλειψαν Αμερική και Αυστραλία όπου ζούσαν επί χρόνια, επιλέγοντας να συνεχίσουν τη ζωή τους και να επενδύσουν στη Μεσσηνία και ειδικότερα στους Γαργαλιάνους. Διακατέχονται από μεγάλη αγάπη τόσο για τον τόπο τους όσο και για αυτό που κάνουν, κι αυτό είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς ακόμη και σε μια σύντομη κουβέντα μαζί τους.
Η εταιρεία Ariston ξεκίνησε ουσιαστικά το 1997 από τα αδέρφια Αναστάσιο και Αγγελο Δούκα με τις πρώτες ποσότητες λαδιού που εισήγαγαν στην Αμερική. Ετσι δημιουργήθηκε η Ariston Specialties. Ομως καθώς οι ανάγκες για λάδι στην αγορά της Αμερικής αυξάνονταν, αποφασίστηκε να ιδρυθεί η εταιρεία Ariston Hellas που να μπορεί να τυποποιεί-συσκευάζει τα προϊόντα και να υποστηρίζει αυτές τις αυξανόμενες ανάγκες.
Το 2008 αρχίζει λοιπόν το στήσιμο της συγκεκριμένης εταιρείας και το 2009 ξεκινά η λειτουργία της. Η προώθηση των προϊόντων στην Αμερική έγινε με απλά αλλά σταθερά βήματα, επιλέγοντας συγκεκριμένα καταστήματα και αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό τους.
Από την αρχή όμως, όπως μας εξηγεί ο Θέμης Ρούσσης, ξεκίνησαν με την συστηματική παρουσίαση των προϊόντων τους στους καταναλωτές. Ετσι ενώ το 1997 ξεκίνησαν με ένα κατάστημα και μόλις 200 κιλά λάδι, από το 2004-2005 υπάρχει σημαντική αύξηση στη ζήτηση. Τότε γίνεται, όπως μας είπε, πιο γνωστό το ελαιόλαδο και δημιουργούνται πλέον οι πρώτες εγκαταστάσεις στην Αμερική.
Στην Ελλάδα με την υλοποίηση μιας επένδυσης το 2009 συστηματοποιείται η όλη διαδικασία, αυξάνεται σημαντικά η ποσότητα του ελαιόλαδου για εξαγωγή και παράλληλα ξεκινούν να προστίθενται και άλλα προϊόντα στην γκάμα της εταιρείας - κατεξοχήν τοπικά προϊόντα.
Ετσι σήμερα, όπως μας είπε ο Αγγελος Δούκας, τα προϊόντα που έχει η εταιρεία είναι: ελαιόλαδο (που είναι και τα βασικό προϊόν), αρωματικά ελαιόλαδα, πετιμέζι, μέλι, σταφίδα, μαρμελάδα σύκο, βαλσάμικο, βαλσάμικο με ρόδι, βαλσάμικο με σύκο και σαπούνι από ελαιόλαδο.
Μπορεί ο κύριος όγκος των προϊόντων να κατευθύνεται στην αγορά της Αμερικής, αλλά ο στόχος πλέον είναι να κατακτηθεί και η ελληνική αγορά - κάτι που στην Ariston πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει μέσα από την συνεχή παρουσία σε εκθέσεις, με δειγματισμό προϊόντων, όπως μας λέει η Μάρθα Δούκα. Και συμπληρώνει ότι θα πρέπει ο καταναλωτής να γνωρίσει κάποιες γεύσεις διαφορετικές, αλλά και τις παραδοσιακές του τόπου μας, τις οποίες κανείς δεν συναντά εύκολα. Μας διηγήθηκε ακόμη τις δυσκολίες που συνάντησαν για να μπουν στην αγορά της Αμερικής, αλλά κατάφεραν σιγά σιγά να αλλάξουν την άποψη των Αμερικανών καταναλωτών για το ελαιόλαδο.
Σε αυτή την προσπάθειά τους σημαντικό ρόλο παίζουν πια και τα βραβεία που αποσπούν τα προϊόντα τους - όπως πρόσφατα το Μάιο στην έκθεση SIAL στο Μόντρεαλ του Καναδά, στο Κονέκτικατ της Αμερικής το 2011 αλλά και μια σειρά άλλα βραβεία. Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο αφού στην ποιότητα δίνουν μεγάλη προσοχή: Η μονάδα τους είναι πιστοποιημένη με σύστημα HACCP - και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, τίποτα δεν φεύγει για την αγορά αν δεν ελεγχθεί και δεν γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.
Μεγάλο βάρος για την προώθηση των προϊόντων τους δίνουν στην προβολή τους μέσα από συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις. Οι παρουσιάσεις δεν γίνεται απλά με την τοποθέτηση των προϊόντων, αλλά και με τη δυνατότητα γευσιγνωσίας, μέσα από τις δημιουργίες του σεφ Τάσου Σπυρόπουλου που δίνει το "παρών" σε όλες τις εκθέσεις. Εκεί επίσης παρουσιάζουν πάντα και τον τόπο τους, κάτι που θεωρούν πολύ σημαντικό, αν και όπως τονίζουν σε πολλές περιπτώσεις βλέπουν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να είναι απούσες.
Στόχος της εταιρείας είναι σαφώς η επέκτασή της με αύξηση του όγκου παραγωγής. Και όπως υπογραμμίζει η Μάρθα Δούκα είναι να βγάλουν προς τα έξω τα μεσσηνιακά προϊόντα που είναι πολύ καλά προϊόντα και δεν μπορούμε να τα βρούμε πουθενά αλλού. Επίσης στοχεύουν στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να έρθει να δει αλλά και να συμμετέχει στην παραγωγή του ελαιόλαδου. Θέλουν η μονάδα τους να γίνει επισκέψιμη, κάτι που όπως τονίζουν θα συμβάλει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τα προϊόντα τις εταιρείας μπορεί κανείς να τα βρει σε συσκευασίες που ξεκινούν από τα 250 ml για το λάδι και φτάνουν μέχρι και τα 5 λίτρα, ενώ περίπου ανάλογες είναι οι συσκευασίες και στα υπόλοιπα προϊόντα. Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται από τη Μεσσηνία, ενώ μια ποσότητα λαδιού είναι δικής τους παραγωγής.

 Τα προϊόντα της επιχείρησης διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα της Πελοποννήσου και της Αθήνας. Στην Καλαμάτα στον Αθανάσιο Σακκά και την Κάβα "Αμπελος". Στον Μάραθο στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων του Γιώργου Σταυριανάκη. Στους Γαργαλιάνους στον Ευστάθιο Γιαννόπουλο και τον Χρήστο Λογοθέτη. Στην Κυπαρισσία στο σούπερ μάρκετ Γιαννίκος. Στην Τρίπολη στο "Γης Γεύσεις" και στο Ναύπλιο στον Ευστράτιο Τρανό. Στην Αθήνα υπάρχουν σε αρκετά σημεία, με κυριότερα το "Οπως Παλιά" στο Περιστέρι, το "Γευστικό Κουτί" στο Βύρωνα, το παντοπωλείο Μαίρης Μπάλα στην Πλάκα και το "Culpa Deli" στο Νέο Ψυχικό.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: