ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πέρασε η πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου - Λύση για τα σκουπίδια με 7 συγκροτήματα

Την πρόταση των δημάρχων της Πελοποννήσου για τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αποδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος, στη σύσκεψη που έγινε χθες στην Αθήνα, εν μέσω εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ πρωτοβάθμιων αιρετών και Περιφέρειας.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης -υπό τον οποίον έγινε η σύσκεψη- θα έχει τον απόλυτο συντονισμό ως προς τη διαχείριση και ήδη ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη σύσκεψη, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δήμαρχοι έκαναν κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση δεματοποιητών και μόνο, όπως επιδιώκει η Περιφέρεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτεραιότητα στις προτάσεις χωροθέτησης θα έχουν πρώτιστα το Κρανίδι -όπου η κατάσταση με τα χιλιάδες σκουπιδοδέματα έχει γίνει απελπιστική- και η Πύλος, όπου επίσης έχουν αρχίσει να σωρώνονται δεματοποιημένα σύμμικτα σκουπίδια.
Το υπουργείο ΠΕΚΑ, επομένως, φαίνεται ότι υιοθετεί τη θέση των δημάρχων της Πελοποννήσου ως προς το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών -στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της όποιας λύσης.
Οι σχετικές πληροφορίες, ειδικότερα, αναφέρουν ότι το υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση των πρωτοβάθμιων αιρετών για χωροθέτηση και λειτουργία, σε κάθε νομό, όχι μόνο δεματοποιητών, όπως προτείνει η Περιφέρεια, αλλά ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης με κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων, κομποστοποιητή και δεματοποιητή αδρανών.
Παράλληλα το υπουργείο -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση- θα επιδιώξει να δοθεί παράταση, για ορισμένες εβδομάδες, στη λειτουργία των ΧΑΔΑ, ώστε να αρθούν τα υφιστάμενα αδιέξοδα.
Τις προτάσεις χωροθέτησης των ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων θα υποβάλει ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το αργότερο ώς την ερχόμενη Τετάρτη 8 Αυγούστου. Μάλιστα, το ΥΠΕΚΑ έδωσε σαφείς εντολές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για επίσπευση έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών στους προτεινόμενους χώρους.
Οσον αφορά στη Μεσσηνία, αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ένας χώρος θα είναι στην Πύλο ενώ ένας ενδεχόμενος δεύτερος είναι πιθανό να επιλεγεί -«με επιστημονικά κριτήρια», όπως ειπώθηκε- μεταξύ των χώρων για τους οποίους ήδη υφίστανται μελέτες, δηλαδή το Παλιοροβούνι στο Δήμο Οιχαλίας, ο Αετός στο Δήμο Τριφυλίας και το Βαλτί στο Δήμο Μεσσήνης.
Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν η διοίκηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, δήμαρχοι της Πελοποννήσου, εκπρόσωποι από το υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, όχι όμως και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάμπρος Μπούκλης και ο Πολυχρόνης Παπαϊωάννου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής Εργων (ΔΕΚΕ). Από την πλευρά του ΦοΔΣΑ παρέστησαν ο πρόεδρος Γιάννης Σμυρνιώτης δήμαρχος Τρίπολης και οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος, Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, Αργους Δημήτρης Καμπόσος, Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, Κορίνθου Αλέκος Πνευματικός και Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος.

ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις -σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές- δεν έλειψαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, ωστόσο η αποφασιστική στάση του Στ. Καλαφάτη δεν επέτρεψε να «ξεφύγουν» τα πράγματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός φέρεται ότι ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι με την ιδιότητά του ως επισπεύδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα έχει τον απόλυτο συντονισμό στο ζήτημα αυτό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το μεταβατικό στάδιο -μέχρι δηλαδή να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης που ήδη έχει δρομολογήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με τον σχετικό διαγωνισμό.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, πάντως, ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου προγραμματίζει να συνεδριάσει το αργότερο ώς την Τετάρτη 8 Αυγούστου, προκειμένου να υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος προτάσεις χωροθέτησης 7 ολοκληρωμένων συγκροτημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, με κέντρο διαλογής, κομποστοποιητή και δεματοποιητή αδρανών.
Τόσο η διοίκηση του Συνδέσμου, όσο και οι δήμαρχοι που παρέστησαν στη σύσκεψη, κατέστησαν σαφές ότι δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την εγκατάσταση δεματοποιητών και μόνο, χωρίς κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων και κομποστοποιητές.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια της συνάντησης δήμαρχος περιφερειακού δήμου -όχι από τη Μεσσηνία- φέρεται να δήλωσε ότι αποδέχεται να λειτουργήσει στην περιοχή του, με τα σχετικά ανταποδοτικά οφέλη φυσικά, η μονάδα οριστικής διαχείρισης που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας -με τον οποίον επικοινώνησε η «Ε»- εμφανίστηκε ικανοποιημένος και συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, ενώ την ίδια στάση τήρησε -μιλώντας στην "Ε"- και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη, πανηγυρίζει επειδή -όπως αναφέρεται- «οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την αιρετή Περιφέρεια».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δήμαρχοι «εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων» και προστίθεται ότι η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου «επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωρινή διαχείριση».
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, πάντως, «ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας ζήτησε την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον Στ. Καλαφάτη, ο οποίος επεσήμανε ότι από 30/6/2012 έχουν κλείσει οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο, ενώ στόχος του υπουργείου είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί κανένας ΧΑΔΑ στη χώρα».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: