ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Ευρεία Αστυνομική Επιχείρηση στην Περιφέρεια Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε  σήμερα (12-01-2012), από το πρωί έως το μεσημέρι, ακόμα μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Μεσσηνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, και με την παρουσία δύο (2) δικαστικών λειτουργών, καθώς και την παρουσία κλιμακίου τεχνικών της Δ.Ε.Η.
Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, ελέχθησαν συνολικά διακόσια ογδόντα τέσσερα (284) άτομα, εκατόν έντεκα (111) οχήματα και προσήχθησαν σαράντα επτά (47) άτομα, ενώ συνελήφθησαν δεκατρία (13) άτομα.


Τα άτομα που συνελήφθησαν, είναι:


·    Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ, για παράβαση του Νόμου Περί Όπλων και για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.

·    Ένας ημεδαπός ΡΟΜΑ, για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
·    Τρείς ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν συνολικά 28 καταδικαστικές αποφάσεις.
·    Ένας ημεδαπός, για παράβαση του Νόμου Περί Ναρκωτικών.
·    Τρείς ημεδαποί, για παράβαση του Νόμου Περί Όπλων.
·    Τέσσερις αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, διότι διέμεναν παράνομα στη χώρα.


Επιπλέον, βεβαιώθηκαν τριάντα μία (31) παραβάσεις του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν, τέσσερα (4) κυνηγετικά όπλα, ένα (1) περίστροφο, ένα (1) φυσίγγιο πολεμικού όπλου, μία (1) ξιφολόγχη, ποσότητα κάνναβης βάρους 1,2 γραμμαρίων, καθώς και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων και εργαλείων των οποίων η νομιμότητα της κατοχής τους ερευνάται.


Επιπρόσθετα, ακινητοποιήθηκαν τρία (3) οχήματα ιδιοκτησίας αλλοδαπών, γιατί κυκλοφορούσαν παράνομα, τα οποία οδηγήθηκαν στο Τελωνείο Καλαμάτας και κατασχέθηκαν.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...