ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τον Απρίλιο παραδίδεται ο νέος δρόμος στη Μεσσηνία

Μέσα στον Απρίλιο θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τον αυτοκινητόδρομο από την Τσακώνα έως τον κόμβο του "Πράκτικερ", τόνισε στην "Ε" στέλεχος του "Μορέα". Και σημείωσε πως προχωρούν οι εργασίες και στον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας, ενώ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και μετά τον κόμβο Καρέλια.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη νέα γέφυρα στην ευθεία της Ανθειας, όπου κάτω απ’ αυτή στην υφιστάμενη εθνική έχουν βρεθεί αρχαία και η κατασκευάστρια κοινοπραξία  περιμένει την Αρχαιολογική Υπηρεσία σύντομα να αποφανθεί για την αξία των ευρημάτων και να "ανάψει το πράσινο φως" για τη συνέχιση των εργασιών.

Ο εκπρόσωπος του "Μορέα" παρατήρησε ότι πέρα από το συγκεκριμένο σημείο εκκρεμότητες υπάρχουν στο κομμάτι των 100 μέτρων στον Αγιο Φλώρο, στο βάλτο, ανάμεσα στις γέφυρες της νέας και της παλιάς κοίτης στον Πάμισο και στην κατάληξη της δυτικής απόληξης του δρόμου που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης, όπου δεν έχει επιδοθεί ακόμα η δικαστική απόφαση για τη διοικητική αποβολή του ιδιοκτήτη του κτήματος, λίγο μετά το βενζινάδικο και πριν το αεροδρόμιο.
Ενημέρωσε ότι προχωρούν οι γέφυρες σ’ όλα τα σημεία, αλλά και στο πρώτο τμήμα έως τον κόμβο Καρέλια που γίνονται τεχνικά, ακόμα και στο Καλάμι.
Επεσήμανε ότι αν η θεμελίωση της γέφυρας των 360 μέτρων στο Νέδοντα δε γίνει σε 20 ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, θα γίνει σε 30 ή 40 ημέρες.
Ακόμα, έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των ιδιοκτητών στα σημεία του περιφερειακού έως το Νέδοντα, όπου προβλέπονται τεχνικά, μικρές γέφυρες για απορροή ομβρίων, κιβωτοειδείς οχετοί, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα αυτά.
Σε 15 με 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και χωματουργικές εργασίες, εκσκαφές, στο πρώτο τμήμα του περιφερειακού, από το Καλάμι προς τον κόμβο Καρέλια.
Επίσης, να αναφέρουμε ότι στα τηλέφωνα 27210 32390 και 27210 32756 ο "Μορέας" ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις σ’ όλο το μήκος του περιφερειακού.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...