ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Με καταμαράν έσπασαν το ρεκόρ του... Ιουλίου Βερν

Ενα εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό σαράντα μέτρων έκανε τον γύρο του κόσμου σε μόλις 45 ημέρες

 Οι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο στο λιμάνι της Βρέστης ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και μια μπάντα πνευστών παιάνιζε καθώς το γιγάντιο τριμαράν «Banque Populaire V» έδενε στην αποβάθρα. Με πλήρωμα 14 δοκιμασμένους ιστιοπλόους και επικεφαλής τον Λοΐκ Πεϊρόν, το εντυπωσιακό αυτό σκάφος των 40 μέτρων είχε μόλις σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ της κούρσας Κύπελλο Ιούλιος Βερν (Trophee Jules-Verne). Για την ακρίβεια, το είχε συντρίψει. Το «Banque Populaire V» (το όνομα του τριμαράν είναι το όνομα του χορηγού του, της γαλλικής Λαϊκής Τράπεζας) θα περάσει στη ναυτική ιστορία επειδή κέρδισε το Κύπελλο μειώνοντας σχεδόν κατά τρεις ημέρες το προηγούμενο ρεκόρ. Στο Κύπελλο Ιούλιος Βερν, οι ιστιοπλόοι καλούνται να ολοκληρώσουν χωρίς σταθμό και χωρίς έξωθεν βοήθεια τον γύρο του κόσμου (εξ ου και η ονομασία της κούρσας από τον σπουδαίο γάλλο συγγραφέα του «Γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες»).

Σε μεγάλο τμήμα του ταξιδιού, το «Banque Populaire V» έπλεε με ταχύτητα γύρω στους 34 κόμβους (63 χλμ./ώρα), μια ταχύτητα εντυπωσιακή για ένα σκάφος που, με το παραμικρό λάθος, θα μπορούσε να σπάσει το κατάρτι του, να ανατραπεί ή να αρχίσει να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Για τον 52χρονο Λοΐκ Πεϊρόν, έναν από τους πιο διακεκριμένους γάλλους ιστιοπλόους, το κατόρθωμα μπορεί να είχε σχέση και με... αδελφική αντιπαλότητα: ο Μπρουνό, ο αδελφός του, έχει κερδίσει τρεις φορές το Κύπελλο Ιούλιος Βερν. Και ήταν αναμφίβολα ευτυχής που το τρόπαιο έμεινε στην οικογένεια. «Είμαστε όλοι υπερήφανοι», δήλωσε μετά τον τερματισμό ο Λοΐκ, ο οποίος έχει ήδη τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη γαλλική διάκριση που απονέμεται σε πολίτες. «Ομως έχουμε συγκεντρώσει πολλή κούραση εξαιτίας της ταχύτητας. Επιτέλους θα βρεθούμε σε κρεβάτι που δεν κουνιέται...».
Η ομάδα του Πεϊρόν κάλυψε τα 29.009 ναυτικά μίλια της κούρσας σε μόλις 45 ημέρες, 13 ώρες, 42 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, σπάζοντας κατά σχεδόν τρεις ημέρες το ρεκόρ που είχε κάνει ο Φρανκ Καμά με το τριμαράν Groupama 3 πριν από δύο χρόνια. Ο Καμά συνεχάρη τον Πεϊρόν για το «απίστευτο», όπως το χαρακτήρισε, επίτευγμά του.

Ο Σαρκοζί. Αφού το «Banque Populaire V» πέρασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τη νοητή γραμμή του τερματισμού ανάμεσα στο Λίζαρντ Πόιντ της Κορνουάλης και το νησί Ουεσάν, στα ανοικτά της Βρετάνης, ο Πεϊρόν και το πλήρωμά του άναψαν κόκκινες φωτοβολίδες και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον θαλασσόλυκο για να τον συγχαρεί.
Σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, γίνεται λόγος για ένα «υπέροχο κατόρθωμα» και μια «εξαιρετική ανθρώπινη περιπέτεια αντάξια των μεγαλύτερων επών του κόσμου της ναυσιπλοΐας».
Στο Κύπελλο Ιούλιος Βερν μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε σκάφος. Σήμερα όμως οι μόνοι διεκδικητές που έχουν πιθανότητα να κερδίσουν είναι τα ογκώδη τριμαράν όπως το «Banque Populaire V», καθώς μόνον αυτά μπορούν να αντέξουν σε μεγάλες ταχύτητες για μεγάλες αποστάσεις. Μετά τον τερματισμό του «Banque Populaire V», στους ιστιοπλοϊκούς κύκλους έχουν αρχίσει τα στοιχήματα για το πότε θα σπάσει το φράγμα των 40 ημερών. Ολοι συμφωνούν πως δεν θα αργήσει πολύ.

 ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: