ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

72 θέσεις για ανέργους από 55 έως 64 ετών σε μεσσηνιακές δημοτικές επιχειρήσεις

Εβδομήντα δύο είναι οι θέσεις για τους ανέργους 55 έως 64 ετών που θα προσληφθούν στη Μεσσηνία, σε επιχειρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού. Οπως ενημέρωσε την "Ε" η προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ Καλαμάτας, Σταυρούλα Νικολοπούλου, για την πρόσληψη ατόμων της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν κάνει αίτηση στον Οργανισμό 10 συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις των Δήμων Καλαμάτας, Πύλου - Νέστορος κ.ά.
Οι κυριότερες ειδικότητες που ζητούν είναι καθαριστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες γενικών
καθηκόντων, υπάλληλοι γραφείου, βοηθοί λογιστή, νοσηλευτές, οδηγοί και ηλεκτροτεχνίτες. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 27 μήνες. Στη διάρκεια των 24 μηνών, στη μισθοδοσία των ανθρώπων που θα προσληφθούν θα συμβάλλει ο ΟΑΕΔ με 25 ευρώ ημερησίως, για 25 ημέρες εργασίας το μήνα. Τους 3 μήνες από τους 27 συνολικά οι δημοτικές επιχειρήσεις δεσμεύονται από το πρόγραμμα να κρατήσουν τους προσληφθέντες χωρίς να επιδοτείται ο μισθός τους.
Η κ. Νικολοπούλου εκτίμησε ότι ο Οργανισμός από την πλευρά του θα προτείνει περισσότερα άτομα από τις προβλεπόμενες 72 θέσεις. Εξήγησε ότι ο ρόλος των συμβούλων του ΟΑΕΔ περιορίζεται στην υπόδειξη όσων πληρούν τα κριτήρια, ενώ πάντα την τελική επιλογή την έχει ο φορέας που θα τους προσλάβει. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι, αφού περάσουν από συνέντευξη από τους συμβούλους του ΟΑΕΔ, στη συνέχεια παραπέμπονται στους φορείς που έχει αιτήσει προσλήψεις και αυτοί είναι που θα σταθμίσουν τα προσόντα του υποψηφίου και θα κάνουν την τελική επιλογή - όπως ανέφερε η προϊσταμένη του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης.
Οσον αφορά τα κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν απολυθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2010 ή προγενέστερα και να έχουν οπωσδήποτε 3.000 μέρες ασφάλισης. Η Στ. Νικολοπούλου είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα άνοιξε στις 19 Δεκεμβρίου και οι θέσεις παραμένουν ανοικτές μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων που έχουν ζητήσει οι δημοτικές επιχειρήσεις. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εθνικούς πόρους, ενώ το ποσό των 200.000 ευρώ που δικαιούται κάθε φορέας για τη μισθοδοσία των προσληφθέντων θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη