ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Φιλιατρά: Απόπειρα εξαπάτησης κληρικού!

Posted on 28.8.12 by Filiatra-NET
 
Οι επιτήδειοι ψάχνουν συνεχώς νέους τρόπους για να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. 
Μετά τα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, όπου άγνωστοι κατάφεραν και απέσπασαν χρηματικά ποσά με πρόφαση την άμεση ανάγκη για οικονομική βοήθεια συγγενικών τους προσώπων, νέα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους σε Φιλιατρά και Δώριο.

Αυτή τη φορά οι άγνωστοι έχουν βάλει στο στόχαστρο κληρικούς της περιοχής, προσπαθώντας να τους εξαπατήσουν, όπου μάλιστα σε μία περίπτωση τα κατάφεραν, παρότι ακόμη και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, έχει προειδοποιήσει με ανακοινώσεις στις 30-09-2010 και στις 24-01-2012 για παρόμοιες απόπειρες εις βάρος ιερέων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του filiatranet, άγνωστος τηλεφώνησε εχθές το πρωί στις 11 σε αριθμό που άνηκε σε αποβιώσαντα κληρικό (δεν το γνώριζε αυτό ο άγνωστος) στα Φιλιατρά, προσπαθώντας να πείσει στην συνέχεια την κόρη του ότι ο ιερέας δικαιούται αναδρομικές εισφορές από το Ταμείο των κληρικών (ΤΑΚΕ) ύψους 21.000 ευρώ. Για να μπορέσει όμως να εισπράξει αυτό το ποσό, θα πρέπει πρώτα να καταθέσει σε λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας, το φόρο που αναλογεί ύψους 2.165 ευρώ. 

Προσπάθησε να γίνει πιο πειστικός αναφέροντας πως θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα, διότι η υπόθεση θα μπει στο Αρχείο και σήμερα (δηλαδή εχθές), ήταν η τελευταία ημέρα της προθεσμίας. 

Η κόρη βέβαια δεν πείστηκε και έχει ήδη καταγγείλει το περιστατικό στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας. Το περίεργο είναι ότι ο αριθμός τηλεφώνου του ιερέα έχει μεταφερθεί εδώ και καιρό στο όνομα της θυγατέρας, ενώ παραμένει απόρρητος στους τηλεφωνικούς καταλόγους. Πως λοιπόν βρέθηκε στα χέρια του αγνώστου;
Αντίθετα θύμα πριν από λίγες ημέρες, έπεσε ιερέας στο Δώριο, όταν μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, πείστηκε ότι εγκρίθηκε μία επιδότηση για Ιερό Ναό της περιοχής και κατέβαλε, προκειμένου να εισπραχθούν τα χρήματα της επιδότησης, το ποσό που του ζητήθηκε. Βέβαια στην συνέχεια αντιλήφθηκε ότι εξαπατήθηκε.

Οι Αρχές, στα πλαίσια της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να μην πείθονται εύκολα με άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν είτε με το πρόσχημα ευκαιριακών αγορών, είτε ως γνωστοί συγγενών τους, προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους, ασφαλιστήριων συμβολαίων, ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λ.π., για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων.

Ιδιαίτερα, εφιστάται η προσοχή στους συνταξιούχους κληρικούς, να μην πείθονται όταν τους τηλεφωνούν άγνωστα άτομα τα οποία προφασίζονται ότι εργάζονται στο Επικουρικό Ταμείο Κληρικών και τους ζητούν προσωπικά στοιχεία ή την καταβολή χρημάτων για τη δήθεν εκκαθάριση της σύνταξης ή του εφάπαξ που δικαιούνται.

Σε κάθε ανάλογη περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.


από: Φιλιατρά: Απόπειρα εξαπάτησης κληρικού! | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη