ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σε οκτώ χρόνια το πρώτο… ασανσέρ για το φεγγάρι

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία LiftPort Group βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό και τον σκοπό της πραγματοποίησης του πρώτου ασανσέρ προς το φεγγάρι.

Ψυχή της όλης διαδικασίας ο ερευνητής-μηχανικός Μάικλ Νέιλ, ο οποίος παλαιότερα ανήκε στο δυναμικό της NASA.

Σκοπός είναι η μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων στη Σελήνη, με την υποστήριξη ειδικού
καλωδίου, το οποίο και θα θέτει σε τροχιά το ασανσέρ.

Για αρχή, το επιστημονικό προσωπικό της καλιφορνέζικης επιχείρησης θα κάνει τεστ με ασανσέρ ύψους δύο χιλιομέτρων. Αργότερα, θα δημιουργηθεί το ανάλογο σύστημα υποστήριξης του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένο σταθμό στο φεγγάρι, που θα συνδέεται με μία πλατφόρμα στη Γη.

Όσο για την ιδέα δεν είναι «φρέσκια», αφού οι πρώτες τέτοιες συζητήσεις πρωτοκαταγράφηκαν το 1895 και τις άρχισε ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, η περαιτέρω ανάλυση της πρώιμης σκέψης έγινε από τον επιστήμονα Γιούρι Αρτσουτάνοφ, που μελέτησε την επιθυμία του Τσιολκόφσκι σε βάθος.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: