ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Σύσκεψη για το νέο Λύκειο Φιλιατρών!

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία του νέου Λυκείου Φιλιατρών πραγματοποιήθηκε χθες στα Φιλιατρά. 
Τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση πινάκων, ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και άλλου εξοπλισμού όπως θρανία και καρέκλες. Μπορεί το νέο κτήριο να είναι έτοιμο για να δεχθεί τους μαθητές, μένουν όμως να επιλυθούν κάποια ουσιαστικά θέματα ώστε το σχολείο να είναι λειτουργικό.
 
Πρώτο από αυτά είναι οι πίνακες οι οποίοι δεν γίνεται να μεταφερθούν από το παλιό κτήριο καθώς πίνακες ήταν οι ίδιοι οι τοίχοι του σχολείου, και γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν από τον ΟΣΚ, διαφορετικά την δαπάνη θα πρέπει να καλύψει ο δήμος. 
Επίσης από τον ΟΣΚ αναζητείται νέος εξοπλισμός σε θρανία και καρέκλες, υπάρχει όμως και η εναλλακτική λύση, εφόσον δεν βρεθεί νέος να γίνει μεταφορά από το παλιό λύκειο.
 
Επίσης σε εκκρεμότητα είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα γραφεία καθηγητών και διευθυντή, πράγμα για το οποίο θα ζητηθεί η συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.
 
Στην σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Γιάννης Ρούσης, η διευθύντρια του σχολείου Μαίρη Μπαρμποπούλου, καθώς και μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ