ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Εξοικονόμηση ενέργειας: πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα

Η λήξη του διαγωνισμού βρίσκει την Ελλάδα στην κορυφή της τελικής κατάταξης, να κατακτά επάξια τον τίτλο της Πρωταθλήτριας ομάδας στην εξοικονόμηση ενέργειας!
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εξοικονόμησης ενέργειας, στη χώρα μας γνωστό και ως «Π.ΕΞ.Ε», διήρκεσε 13 μήνες και τώρα έφτασε στο τέλος του. Και η Ελλάδα «κόβει πρώτη το νήμα» ανάμεσα σε άλλες 10 Ευρωπαϊκές χώρες!
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, περισσότερα από 8.000 νοικοκυριά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσαν τη συμμετοχή τους
και υιοθέτησαν πρακτικές μείωσης του ενεργειακού τους αποτυπώματος, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων βαθμολογήθηκαν οι συμμετέχουσες ομάδες, ήταν τόσο η συμμετοχή των πολιτών, όσο και το τελικό ποσοστό εξοικονόμησης το οποίο επετεύχθη.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη σε συμμετοχές, τόσο σε αναλογία πληθυσμού, όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Συνολικά, δήλωσαν συμμετοχή 2.845 νοικοκυριά, τη στιγμή που η δεύτερη σε συμμετοχές χώρα, η Γερμανία, έφτασε τις 1.888.
‘Οσον αφορά στα ποσοστά εξοικονόμησης, η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με σημαντική εξοικονόμηση στον ηλεκτρισμό, που ανήλθε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στο 10,52%, με πρώτη τη Βουλγαρία με ποσοστό 13,62%.
Αντίστοιχα, στην κατανάλωση ενέργειας θέρμανσης η Ελλάδα ήρθε πρώτη, με μείωση της κατανάλωσης κατά 6,16% και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί με 4,84%.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς είναι ο ιδανικός τρόπος να συμβάλουν οι πολίτες στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικά χρηματικά ποσά. Η ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών υπήρξε θεαματική, καθώς πέρα από τις συμμετοχές στον διαγωνισμό, πάνω από 25.000 άτομα αναζήτησαν τις συμβουλές εξοικονόμησης τις οποίες παρείχε η ιστοσελίδα της εκστρατείας», σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Προδρόμου, συνεργάτης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας στο WWF Ελλάς. «Μέσα στο καταθλιπτικό κλίμα της κρίσης, τέτοιες εξελίξεις μας δίνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας να κατακτά θετικές πρωτιές σε σημαντικά ζητήματα ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος», καταλήγει ο Μιχάλης Προδρόμου.
Η βράβευση της ελληνικής ομάδας, μαζί με την ανακοίνωση των «εθνικών πρωταθλητών» (δηλαδή των νοικοκυριών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε εθνικό επίπεδο), θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, στις 18 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της «ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας». Η απονομή των βραβείων, στην οποία θα παραστούν και οι νικητές κάθε χώρας, θα γίνει από μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
To “Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας – Π.ΕΞ.Ε” διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς και την εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco υπό την αιγίδα του προγράμματος Intelligent Energy Europe και ήταν βασικό εργαλείο της εκστρατείας WWF Eco2nomy . Εθνικός χορηγός του Π.ΕΞ.Ε είναι ο όμιλος Eurobank EFG, o οποίος στηρίζει την εκστρατεία WWF Eco2nomy «Μειώνουμε τα έξοδά μας προστατεύοντας το περιβάλλον»

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: