ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Οδηγίες για σωστή κολύμβηση

Το κολύμπι μπορεί να γίνει είτε σε πισίνα είτε στην θάλασσα.Υπάρχουν πολλά δημοτικά κολυμβητήρια που μπορείτε ως δημότες να χρησιμοποιήσετε σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Οι πισίνες χωρίζονται στις κλειστές που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται το χειμώνα και οι ανοιχτές για το καλοκαίρι. Αν και οι ανοιχτές πισίνες είναι θερμαινόμενες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κάποιος με το κολύμπι. Οι παραλίες είναι εκατοντάδες αφού η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα. Οι ζεστές ημέρες διαρκούν περισσότερο από τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Τα τέσσερα βασικά
στιλ κολύμβησης που αποτελούν και ολυμπιακά αγωνίσματα είναι το ελεύθερο, το πρόσθιο, η πεταλούδα και το ύπτιο. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε κολύμπι από πλευράς εξοπλισμού είναι ένα μαγιό. Αν πρόκειται να επιλέξετε την πισίνα, τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια είναι απαραίτητα καθώς και ένα σκουφάκι για το κεφάλι. Παρακάτω περιγράφουμε τους παράγοντες που συντελούν για να έχει μεγαλύτερη πλευστότητα το ανθρώπινο σώμα:

  • Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό και μπορεί και επιπλέει στο νερό.
  • Δεν επιπλέουν το ίδιο όλοι οι άνθρωποι αφού παίζει σημαντικό ρόλο η κατασκευή του σώματος όπως το βάρος οστών, της μυϊκής μάζας και η περιεκτικότητα του σώματος σε λίπος. Το λίπος έχει μικρότερο ειδικό βάρος από το νερό, επομένως επιπλέει καλύτερα ένας παχύσαρκος από έναν αδύνατο.
  • Οι μύες πρέπει να είναι χαλαροί διότι μόνο τότε έχουν την τάση να επιπλέουν. Αντίθετα, οι σφιγμένοι μύες έχουν την τάση να βυθίζονται.
  • Επίσης βοηθά και η ποσότητα του αέρα που έχετε στα πνευμόνια. Ο αέρας που χρησιμοποιείται όσο λιγοστεύει τόσο περισσότερο αυξάνει η τάση του σώματος για βύθισμα. Το σωστό είναι να παίρνετε μικρές και συχνές αναπνοές. Έτσι μένει σταθερή η ποσότητα του αέρα στα πνευμόνια.
  • Όσο περισσότερο προσπαθείτε να κρατήσετε το κεφάλι, τα χέρια και πόδια μακριά από το νερό τόσο περισσότερο βυθίζεστε. Το σώμα πρέπει να είναι μέσα στο νερό, ακόμα και ένα μέρος του κεφαλιού αν θέλετε να επιπλέετε χωρίς προβλήματα.

Παρακάτω σας δίνουμε οδηγίες και τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε με το κολύμπι. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες είστε απόλυτα ασφαλείς και δεν θα διατρέξετε ποτέ κίνδυνο με συνέπεια τον πνιγμό:

  • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας στην θάλασσα.
  • Φοράτε πάντα σωσίβιο, αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι.
  • Αν είστε ή νοιώθετε κουρασμένοι μην πέφτετε στο νερό.
  • Αν κολυμπάτε στην θάλασσα αποφύγετε τα μέρη που υπάρχουν ρεύματα.
  • Αν βρεθείτε σε ρεύμα μην κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα αφού αυτή η προσπάθεια θα σας εξαντλήσει γρήγορα. Κολυμπήστε λοξά μέχρι να βγείτε από αυτό.
  • Αποφεύγετε τις βουτιές αν δεν γνωρίζετε τα νερά. Αν κάνετε βουτιά σε πισινά ή σε θάλασσα σιγουρευτείτε για το βάθος.
  • Αποφύγετε το κολύμπι όταν υπάρχει κακοκαιρία όπως δυνατοί άνεμοι, ομίχλη κ.α.
  • Αν έχετε φάει μην μπαίνετε στο νερό. Ανάλογα με το μέγεθος του γεύματος η χώνεψη μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και τρεις ώρες.
  • Αν έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά ποτέ να μην πέφτετε στο νερό.
  • Μη μασάτε τσίχλα ή οτιδήποτε άλλο όταν κολυμπάτε.
  • Καλό είναι να μάθετε την τεχνική της τεχνητής αναπνοής.
  • Μάθετε επίσης τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κράμπας, κούρασης, ηλίασης και θερμοπληξίας.
  • Τέλος υπολογίστε τις δυνάμεις σας και τα αποθέματα της. Μην τις υπερεκτιμάτε καθότι μπορούν να σας προδώσουν…!

Πώς να ξεκινήσετε

  • Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά.
  • Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια και να έχει εναλλαγές με ξεκούραση.
  • Η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να αυξάνεται προοδευτικά.
  • Χωρίς να υπολογίσετε την προθέρμανση και την αποθεραπεία 15 λεπτά άσκησης είναι αρκετά για τις πρώτες σας προπονήσεις.
  • Μετά από δυο εβδομάδες περίπου μπορείτε να προσθέσετε άλλα 5-10 λεπτά περισσότερα και ύστερα από ένα μήνα ο συνολικός χρόνος της κύριας προπόνησης μπορεί να φτάσει τα 30 με 40 λεπτά.
  • Γενικώς μην αυξάνεται το ρυθμό της προπόνησης περισσότερο από 5-10% την εβδομάδα.
  • Η συχνότητα της προπόνησης πρέπει να είναι το ελάχιστο 3 φορές την εβδομάδα, δηλαδή μέρα παρά μέρα. Αργότερα μπορείτε να αυξήσετε την συχνότητα προσθέτοντας άλλη μια μέρα δηλαδή 4 με 5 φορές την εβδομάδα.
  • Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση.
  • Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.

Στο κολύμπι το μυϊκό σύστημα δεν δέχεται έντονες καταπονήσεις λόγω της άνωσης του νερού. Για αυτό το λόγο ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους. Ειδικότερα ενδείκνυται ως ιδανική αθλητική δραστηριότητα για όσους είχαν ατύχημα ως μέσω αποκατάστασης, έχουν προβλήματα με την μέση, είναι παχύσαρκοι, είναι παραπληγικοί ακόμη και για τα μωρά. Στη Γερμανία το 1970 ξεκίνησε η κολύμβηση βρεφών και νηπίων.


Μην ξεχνάτε

  • Η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να συνδυάζεται με την προπόνηση στα βάρη στις ενδιάμεσες ημέρες τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Μην ξεχνάτε να κάνετε διατάσεις στην προθέρμανση και στην αποθεραπεία.
  • Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αερόβια προπόνηση και την μυϊκή ενδυνάμωση μέσω των βαρών είναι το κλειδί ενός ισορροπημένου σώματος!
  • Μην αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης χωρίς πρώτα να έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας.
ΑΠΟ http://www.bestrong.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.