ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διαδικτυακό ρεκόρ για τη νέα δίκη του Σωκράτη

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η νέα δίκη του Σωκράτη επικρατούσε το αδιαχώρητο (χίλιοι περίπου θεατές), με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί περίπου τέσσερις ώρες μετά την έκδοσή τους.
Υπήρχε όμως και το ίντερνετ. Σε 50.000 ανέρχονται οι μοναδικοί επισκέπτες που είδαν την αναβίωση της δίκης του Σωκράτη, ενώ 5,3 εκατομμύρια χτυπήματα πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της δίκης. Η αναμετάδοση γινόταν σε ελληνικά, αγγλικά γαλλικά και στη νοηματική, με την
αναμετάδοση για τα δεδομένα του ίντερνετ να είναι υπερπαραγωγή με επτά κάμερες, τηλεοπτική σκηνοθεσία και πολλές πρόβες.
Οι ιντερνετικοί θεατές μάλιστα παρακολούθησαν μεγάλο μέρος της και δεν μπήκαν στην ιστοσελίδα απλώς από περιέργεια, όπως δείχνει ο αριθμός ρεκόρ των 5,3 εκατομμυρίων χτυπημάτων στη σελίδα κατά την ημέρα της δίκης.
Οι περισσότεροι θεατές ήταν από την Ελλάδα (40.646), όμως δεν ήταν λίγοι και από τις άλλες χώρες: 1.368 από τις ΗΠΑ, 1.351 από τη Βρετανία, 670 από την Κύπρο, 559 από τη Γερμανία, 433 από τη Γαλλία, 304 από τη Βραζιλία και πάει λέγοντας. Συνολικά επισκέφθηκαν τη σελίδα της δίκης άνθρωποι από 106 χώρες.
Τη νέα δίκη του Σωκράτη παρακολούθησαν και πολλοί κωφάλαλοι αφού είχε προβλεφθεί η αναμετάδοση όχι μόνο σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά αλλά και στη νοηματική γλώσσα.
Η Σοφία Ρομπόλη που έκανε τη μετάφραση στη νοηματική λέει, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", ότι η κώφωση προκαλεί και μεγάλο έλλειμμα πληροφόρησης.
"Εκτός από την ίδια την αναμετάδοση, η πρώτη μεγάλη δυσκολία είναι το πώς θα φτάσει η πληροφορία για την αναμετάδοση στους κωφάλαλους, και έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια γι' αυτό", τόνισε.
Στη νέα "Δίκη του Σωκράτη", που έγινε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, το κοινό ψήφισε 67% υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη και 33% υπέρ του Δήμου των Αθηναίων.

"Οι θεατές ήθελαν να αποκαταστήσουν μια αδικία, ήθελαν να ξεπλύνουν μια ιστορική ενοχή" δήλωσε στα ΝΕΑ, η υποδιευθύντρια της Στέγης, κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εξηγώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για μία από τις αδιαμφισβήτητα σημαντικότερες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πνεύματος.

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: