ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τον "αιώνιο" τελικό

Συμβουλές για τους φιλάθλους που θα πάνε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εν όψει του 5ου αγώνα των  playοff μεταξύ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Για τις ανάγκες της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, αλλά και για την πρόληψη και αποτροπή περιστατικών βίας, βλαβών υγείας, φθορών και υλικών ζημιών σε πρόσωπα και εγκαταστάσεις αντίστοιχα, εντός και εκτός της γηπεδικής εγκατάστασης, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν σχεδιαστεί και θα ληφθούν αστυνομικά μέτρα τάξης - ασφάλειας -
τροχαίας, τα οποία αφορούν, εκτός από την αθλητική εγκατάσταση, και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, του επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα εφαρμοστεί και σε ό,τι αφορά τα θέματα πρόσβασης και ελέγχου των φιλάθλων, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:

Πρόσβαση στην αθλητική εγκατάσταση:
•    Οι θύρες της αθλητικής εγκατάστασης θα ανοίξουν 4 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι.
•    Οι φίλαθλοι, χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα στην αθλητική εγκατάσταση προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους από τη διαδικασία εισόδου σε αυτές.
•    Η πρόσβαση και η αποχώρηση των φιλάθλων θα πραγματοποιείται μόνο από συγκεκριμένα σημεία:
Οι πεζοί μπορούν να προσέρχονται και συγκεκριμένα στις θύρες 1 έως 8:
•     Από τη ράμπα του ΗΣΑΠ.
•     Από τη ράμπα της λίμνης.
Οι προσερχόμενοι με οχήματα στους εσωτερικούς χώρους στάθμευσης ΣΕΦ. (ΙΧΕ αυτοκίνητα και Ι.Χ. μοτοσικλέτες):
•    Από παλαιά παραλιακή λεωφόρο στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου και Φαληρέως, αριστερά προς ΣΕΦ.
•     Από τη ΝΕΟΑΛ στη λεωφόρο Κηφισού, έξοδο προς ΣΕΦ.
•     Από Πειραιά, από τις οδούς Τζαβέλλα και Ομηρίδου Σκυλίτση προς ΣΕΦ.
•    Η πρόσβαση και η είσοδος στην αθλητική εγκατάσταση θα είναι δυνατή μόνο για όσους διαθέτουν εισιτήριο, πρόσκληση ή διαπίστευση από τη διοργανώτρια αρχή.
•    Εκτός από το εισιτήριο, οι φίλαθλοι οφείλουν να επιδεικνύουν κατά την είσοδό τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
•    Η πρόσβαση προσώπων που θα βρίσκονται σε προφανή κατάσταση μέθης ή είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών δεν θα επιτραπεί.

Ελεγχος Πρόσβασης :
•    Στον περιβάλλοντα χώρο της αθλητικής εγκατάστασης θα πραγματοποιούνται αυστηροί προέλεγχοι σε δύο ζώνες ασφαλείας, ώστε να αποκλειστεί η είσοδος προσώπων που δεν φέρουν εισιτήριο και να αποτραπεί η μεταφορά απαγορευμένων ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων εντός της γηπεδικής εγκατάστασης.
•    Στις εισόδους της αθλητικής εγκατάστασης θα διενεργείται έλεγχος των φιλάθλων, ο οποίος είναι υποχρεωτικός, υπό την εποπτεία των αστυνομικών αρχών. Κανένας δεν εισέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση εφόσον δεν υποβληθεί σε έλεγχο.
•    Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αθλητική εγκατάσταση φιλάθλων οι οποίοι θα έχουν στην κατοχή τους απαγορευμένα ή μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις θα υπάρχει καταλογισμός τυχόν ποινικών ευθυνών.
•    Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε φιλάθλους οι οποίοι θα φέρουν πανό ή πλακάτ με προκλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο.
Στα μη επιτρεπόμενα ή απαγορευμένα αντικείμενα στην αθλητική εγκατάσταση, περιλαμβάνονται κυρίως:
•    Οπλα, καθώς και γενικότερα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, όπως κοντάρια, ρόπαλα, αναπτήρες κ.λπ.
•    Εκρηκτικές ύλες, χημικοί ή εμπρηστικοί μηχανισμοί, καπνογόνα, βεγγαλικά, κροτίδες κ.λπ.
•    Δείκτες λέιζερ.
•    Ναρκωτικές ή άλλες απαγορευμένες ουσίες.
•    Οργανα που παράγουν θόρυβο, όπως τηλεβόες και κόρνες.
•    Πανό - πλακάτ ή άλλα αντικείμενα με προκλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο.

Επισημαίνεται ότι στην αθλητική εγκατάσταση λειτουργεί σύστημα εποπτείας και καταγραφής, μέσω συστοιχίας καμερών, το οποίο χειρίζονται στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, με δυνατότητες εστίασης και λήψης στις περιοχές και τα σημεία του γηπέδου.

Το φίλαθλο κοινό, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές, υποδείξεις και οδηγίες της διοργανώτριας αρχής, αλλά και των αστυνομικών αρχών. Για τις παραβατικές συμπεριφορές ατόμων που εκδηλώνονται στους αθλητικούς χώρους προβλέπονται ιδιαίτερα επιβαρυντικές ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι οι φίλαθλοι, καθώς και οποιοιδήποτε άλλοι παρατηρούν συμπεριφορές που διαταράσσουν το εύρυθμο, ήρεμο και ομαλό περιβάλλον διεξαγωγής των τελικών αγώνων καλαθοσφαίρισης playoffs, παρακαλούνται να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλέφωνα : 210 6476500, 210 6476592


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: