ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Ανακηρύχτηκαν 87 υποψήφιοι βουλευτές από 18 κόμματα για τις εκλογές του Ιουνίου στη Μεσσηνία

Είκοσι πέντε λιγότεροι υποψήφιοι και πέντε λιγότερα κόμματα θα «κατέβουν» στη Μεσσηνία, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακήρυξη που έγινε σήμερα από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που ανακηρύχθηκαν είναι 87 έναντι 112 που ήταν στις 6 Μάη και τα κόμματα 18 έναντι 23. Υπάρχουν και δύο κόμματα που δεν κατέβασαν συνδυασμό το Μάη και κατεβάζουν για τον Ιούνη.
Αλλαγές έχουν γίνει στα περισσότερα ψηφοδέλτια των κομμάτων που κατέβηκαν και στις 6 Μάη. Ειδικότερα, από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε ο Γιάννης Αδαμόπουλος και τη θέση του πήρε η Ελένη Αλειφέρη-
Καραθανάση, από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε ο Δημήτρης Σωφρονάς και τη θέση του πήρε ο Νώντας Βουδούρης, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε ο Κώστας Ανδρεάκος και τη θέση του πήρε ο Διονύσης Αλευράς, στους Ανεξάρτητους Έλληνες αποχώρησε ο Κώστας Σπυρόπουλος και τη θέση του πήρε ο Ευστάθιος Καρυδομάτης, στη Χρυσή Αυγή αποχώρησαν ο Λυκούργος Αλευράς, η Αθανασία Καραμπάτσου και ο Φώτιος Μέλος και στη θέση τους μπήκαν δύο νέα μέλη, οι Σωτήρης Κωστόπουλος και Παρασκευή Μπότσιου. Από το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων αποχώρησαν οι Παναγιώτα Μπάκα και Κυριακή Τσίχλη, στο ΛΑΟΣ αποχώρησαν ο Θανάσης Σαμέλης και η Θεοδώρα Καράμπελα και τη θέση τους πήραν ο Γιώργος Μακρής και η Αναστασία Ρότου, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχώρησε η Χριστίνα Λαδά και τη θέση της πήρε η Δήμητρα Καλαντζή, στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υποψήφια ήταν μόνο η Κυριακή-Μαρία Αθανασάκη, που αποχώρησε αλλά στη θέση της ήρθαν δύο, οι Παναγιώτης Αναστασόπουλος και Χαρίκλεια Πανούση.
Τα κόμματα που δεν κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές στη Μεσσηνία είναι η Κοινωνική Συμφωνία, η Δημοκρατική Συμμαχία, ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας, το ΟΧΙ-Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο και Δημοκρατική Αναγέννηση, η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΚΚ-Τροτσκιστές. Αντίθετα, τα κόμματα που δεν είχαν υποψήφιους τον Ιούνιο και έχουν για αυτές τις εκλογές είναι η Εθνική Ελπίδα και το Παναθηναϊκό Κίνημα.
Η ανακήρυξη του Πρωτοδικείου έχει ως εξής (τα ονόματα παρουσιάζονται κατά αλφαβητική σειρά επωνύμου και όχι σύμφωνα με τις λίστες που θα αποφασίσουν τα κόμματα):
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντώνης Σαμαράς οικονομολόγος, Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση δικηγόρος, Τάκης Κατσίβελας ιατρός, Άγγελος Κωτσιόπουλος δικηγόρος, Γιάννης Λαμπρόπουλος δικηγόρος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης φυσικός, Μίλτος Χρυσομάλλης πολιτικός μηχανικός.
ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επαμεινώνδας Βουδούρης δικηγόρος, Ιωάννα Μαραβελή ιδιωτική υπάλληλος, Θανάσης Μπούζας φυσικός, Νίκος Πατσαρίνος πολιτικός μηχανικός, Θανάσης Πετράκος μαθηματικός, Αλέξης Χαρίτσης ηλεκτρολόγος μηχανικός, Έλενα Ψαρρέα φιλόλογος.
ΠΑΣΟΚ
Διονύσης Αλευράς δικηγόρος, Τάσος Αποστολόπουλος αγρότης, Νάντια Γιαννακοπούλου δικηγόρος, Ευτυχία Γκραίκη οικονομολόγος, Στράτης Καλογερέας τραπεζικός υπάλληλος, Δημήτρης Κουσελάς τραπεζικός υπάλληλος, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος οικονομολόγος.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Παναγιώτης Γεωργόπουλος απόστρατος αξιωματικός, Δημήτριος Γιαννόπουλος ελεύθερος επαγγελματίας, Μαρία Γρηγοράκη άνεργη, Ευστάθιος Καρυδομάτης δικηγόρος, Παυλίνα Μουνδρέα ιδιωτική υπάλληλος, Δημήτρης Μπαρμπετσέας αγρότης, Χρήστος Σταματόπουλος δικηγόρος.
ΚΚΕ
Σοφία Αποστολοπούλου ιατρός, Νίκος Διασάκος οδοντίατρος, Γιώτα Καλογεροπούλου εκπαιδευτικός ιδιωτικού τομέα, Αντώνης Κατσάς δικηγόρος, Σαράντος Κουκούμης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Παναγιώτης Κουφαλάκος οικονομολόγος, Μπάμπης Λαζαρακόπουλος συνταξιούχος.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δημήτρης Κουκούτσης οδοντίατρος, Νίκος Κουράκος αγρότης, Σωτήριος Κωστόπουλος αγρότης, Λυκούργος-Διονύσιος Λιαντινιώτης συνταξιούχος, Νικήτας Μανδραπήλιας ελεύθερος επαγγελματίας, Παρασκευή Μπότσιου ιδιωτική υπάλληλος.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Νάνσυ Αργυράκη καθηγήτρια Ιταλικών, Μπάμπης Βακαλόπουλος δημοτικός υπάλληλος, Γιάννης Καούνης δικηγόρος, Μπάμπης Πατσούρης συνταξιούχος, Δημήτρης Τροχάτος μηχανολόγος μηχανικός, Νίκος Τσώνης δημοσιογράφος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης νοσηλευτής.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Μάρκος Καραΐσκος ιδιωτικός υπάλληλος, Στέφανος Κουνιάδος υποθηκοφύλακας, Γωγώ Κουνιάδου συνταξιούχος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου γεωπόνος, Ευαγγελία Ράλλη χημικός.
ΛΑΟΣ
Μαρία Αγγελοπούλου οικονομολόγος, Χρήστος Βασιλόγιαννης αξιωματικός εν αποστρατεία, Χαράλαμπος Καρακύκλας καρδιολόγος, Ιωάννης Κόρδας ασφαλιστικός σύμβουλος, Γεώργιος Μακρής έμπορος, Αναστασία Ρότου οικιακά, Φώτιος Χαρίτος δικηγόρος.
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Βασίλειος Αδαμόπουλος τυπογράφος, Στυλιανή Βελώτα συνταξιούχος, Αικατερίνη Βενέρου οικιακά, Παναγιώτης Θερριός συνταξιούχος, Θεόδωρος Κολοντούρος επιχειρηματίας, Βασίλειος Παναγιωτόπουλος ελασματουργός.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Ευστάθιος Γιακουμής τεχνικός υπολογιστών, Παρασκευάς Διονυσόπουλος αγρότης, Δήμητρα Καλαντζή ιατρός, Γαρυφαλλιά Καπετανάκη φιλόλογος, Παναγιώτης Κάτσαρης γεωπόνος, Δονάτος Νίκου φιλόλογος, Γιώργος Τζαμουράνης τοπογράφος μηχανικός.
ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παναγιώτης Αναστασόπουλος ελεύθερος επαγγελματίας, Χαρίκλεια Πανούση ελεύθερος επαγγελματίας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ - ΔΡΑΣΗ - ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αθανάσιος Γραμμένος διεθνολόγος, Ιωάννης Κοσμάς μισθωτός, Χαράλαμπος Σαββίδης αρχιτέκτων, Μαριέλλα Τζώνη δικηγόρος, Βασίλειος Χαρμπίλας επιχειρηματίας, Παναγιώτης Χρηστέας ελεύθερος επαγγελματίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Νικολέττα Μακρή παιδαγωγός, Αθανάσιος Πανταζόπουλος αγρότης.
ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ
Αθανάσιος Σωτηρόπουλος βιοτέχνης.
ΚΚΕ (μ-λ) Μ-Λ ΚΚΕ
Γρηγόριος Κωνσταντόπουλος εκδότης.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ
Νικόλαος Σταυράκης αρτοποιός.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος ιδιωτικός υπάλληλος.
http://kalamatajournal.gr

ΑΠΟ http://www.best-tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: