ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ζητά τέλεση Ολυμπιακών αγώνων στο «τόξο» της Δυτ. Πελοποννήσου

Ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Θ. Αυγερινός έχει ξεκινήσει μπαράζ επιστολών και άρθρων για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία και τη μόνιμη τέλεσή τους εκεί. Μάλιστα όπως αναφέρει σε πρόσφατη επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής»: «Λέγοντας αρχαία Ολυμπία δεν εννοούμε βέβαια, το μικρό χωριουδάκι και τους αρχαίους αγωνιστικούς τόπους της Ολυμπίας. Αυτοί αποτελούν μουσειακά και ιστορικά κειμήλια, που δεν μπορούν να πειραχθούν. Εκτός αυτού δεν είναι κατάλληλοι χώροι για τις μεγάλες σύγχρονες μάζες. Το σχέδιο είναι άλλο: Η πρόταση, να γίνει για τη δυτική Πελοπόννησο, που θα περιλαμβάνει το τόξο Πάτρας - Πύργου -
Καλαμάτας. Έτσι κι αλλιώς με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα της τηλεόρασης, η εικόνα που μεταφέρεται στα πέρατα της γης είναι ενιαία και δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως για να υποβληθεί μια τέτοια πρόταση, θα πρέπει να γίνουν παράλληλα πολλά πράγματα. Συγκεκριμένα :
Μελέτη, που θα περιλαμβάνει στάδια, ξενοδοχεία, δρόμους, αεροδρόμια κλπ. στο αναφερθέν τόξο.
Πλάνο κατασκευών με μακρύ ορίζοντα .
Συνεχής προβολή του σχεδίου, ώστε να ωριμάσει διεθνώς η σκέψη πως η λύση της μόνιμης τέλεσης στην αρχαία Ολυμπία είναι εφικτή. Ως προς τις κατασκευές, θα μπορούσε να συμβάλει όλη η παγκόσμια κοινότητα, η ΔΟΕ και η Ε.Ε., μέσω του ESPA».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.