ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

"Πράσινο" δώρο στους ΟΤΑ

Μετά το «Εξοικονομώ Ι» για τους ΟΤΑ*, όπου και επελέγησαν 106 (καποδιαστριακοί) δήμοι για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με ηχηρές απουσίες αυτών των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά**, έρχεται τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει μια... δεύτερη ευκαιρία στους δήμους και, βεβαίως, στους τρεις μεγαλύτερους που δεν συμμετείχαν στο πρώτο, να μετέχουν ενεργά στις δράσεις για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας: Το πρόγραμμα
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» ανακοινώθηκε σήμερα, 1η Απριλίου (σ.σ.: εφόσον δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτη φάρσα, προφανώς αποτελεί προεκλογική εξαγγελία) για χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιούνται από τους δήμους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 107 εκατ. ευρώ, με το μέγιστο προϋπολογισμό ανά δήμο κυμαίνεται από 200.000 μέχρι 3.000.000 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του Προγράμματος και κατά 30% από την ίδια συμμετοχή των δήμων. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους είναι η 30η Ιουνίου 2012 (με αρχική ημερομηνία υποβολής την... 1η Απριλίου, τη χθεσινή δηλαδή).
Η σχετική Πρόσκληση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και προβλέπει απλουστευμένες διαδικασίες αξιολόγησης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των δήμων στο Πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού, με εξαίρεση όσους χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι». Οι παρεμβάσεις αφορούν τους άξονες:
Α. Παρεμβάσεις σε κτήρια και υποδομές (ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης) και
Β. Υποστηρικτικές και λοιπές δράσεις (υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, τεχνικές μελέτες, μελέτες ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακές επιθεωρήσεις και δράσεις δημοσιότητας).
Ειδικοί όροι επιλεξιµότητας
Επιλέξιµοι για συµµετοχή στη ?ράση είναι όλοι οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθµού εκτός από αυτούς που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜ?». Οι δήµοι οι οποίοι έχουν προέλθει από ένωση πρώην καποδιστριακών δήµων είναι επιλέξιµοι µε την προϋπόθεση ότι τα έργα προς χρηµατοδότηση αφορούν σε δηµοτικές ενότητες που δεν χρηµατοδοτούνται από το πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜ?».
Προϋπολογισμός ανά δήμο
Ο µέγιστος επιλέξιµος συνολικός προϋπολογισµός της πρότασης για κάθε δήµο είναι συνάρτηση του πληθυσµού του (βάσει της απογραφής του 2011):
για δήµο µε πληθυσµό 1-10.000 κατοίκους, μέχρι 200.000 ευρώ,
για δήµο µε πληθυσµό 10.001 -45.000 κατοίκους, μέχρι 400.000 ευρώ,
για δήµο µε πληθυσµό 45.001-90.000 κατοίκους, μέχρι 600.000 ευρώ,
για δήµο µε πληθυσµό 90.001-150.000 κατοίκους, μέχρι 800.000 ευρώ,
για δήµο µε πληθυσµό 150.001-300.000 κατοίκους, μέχρι 1.500.000 ευρώ,
για δήµο µε πληθυσµό µεγαλύτερο από 300.001 κατοίκους, μέχρι 3.000.000 ευρώ.
(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ανωτέρω πληθυσµοί αφορούν στον πληθυσµό των δήµων µη συµπεριλαµβανοµένου του πληθυσµού των δηµοτικών ενοτήτων που χρηµατοδοτούνται από το πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜ?»).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις του σημείωσε:«Σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο για την χώρα, δίνουμε πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από την χρηματοδότηση με 107 εκατ. ευρώ. Στρατηγική επιλογή και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχονα δημιουργώντας και νέες θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα χρήσιμες υποδομές για την ΤΑ και τους πολίτες, ακολουθώντας ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, με καινοτόμες τεχνολογίες».
ΠΗΓ aftodioikisi.gr
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: