ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ξύπνησαν και επανεντάχθηκαν στη φύση τα ορφανά αρκουδάκια του Αρκτούρου


Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας κάνουν τις πρώτες βόλτες τους στη φύση (φωτογραφία αρχείου)   (Φωτογραφία:  Eurokinissi ) 
Καλά... ξυπνητούρια για τα δύο ορφανά αρκουδάκια που υιοθέτησε ο Αρκτούρος και επί εννέα μήνες κοιμούνταν σε ειδικά διαμορφωμένη φωλιά. Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας αφού ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο κάνουν ήδη τις πρώτες τους διαδρομές στη φύση ως ελεύθερες και άγριες αρκούδες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, τα ειδικά κολάρα-πομποί που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους και προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών τους ολόκληρο το 24ωρο, στέλνουν σήματα και δείχνουν ότι ο Μικρός Τζον με τον Νικήτα έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά τους οριστικά, όπως κάνουν όλες οι αρκούδες στη φύση όταν ξυπνήσουν.

Η φωλιά διαχείμασης είχε κατασκευαστεί από την επιστημονική ομάδα στα πρότυπα πραγματικής φωλιάς αρκούδας με φυσικά υλικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η πορεία που ακολουθούν οδηγεί βαθιά στο δάσος, σε φυσικό βιότοπο αρκούδας.

Το εγχείρημα της επανένταξής τους στη φύση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αρκτούρο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς πολλά μικρά αρκουδάκια δεν επιβιώνουν καν τον πρώτο χειμώνα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών αρκούδων στη φύση τον πρώτο χειμώνα φτάνει το 50%.

Η μόνη απώλεια του Αρκτούρου είναι η ειδική διαδικτυακή κάμερα που είχε τοποθετηθεί μέσα στη φωλιά και καταστράφηκε λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών της οργάνωσης και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία.

Σήμερα είναι δύο υγιείς νέες αρκούδες 1 έτους, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, ο Αρκτούρος παρακολουθεί και άλλες αρκούδες που ζουν ελεύθερα στη φύση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το είδαμε http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: