ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Πέντε απίθανα έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά

Bike Arch  Οι καλλιτέχνες Mark Grieve και Ilana Spector συνέλεξαν κατεστραμμένα ποδήλατα από χώρους υγειονομικής ταφής και δημιούργησαν αυτή την τεράστια πύλη από ποδήλατα. Η αψίδα διαθέτει 300 ποδήλατα και βρίσκεται στην Καλιφόρνια.



All American Girl   Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Sandhi Schimmel δημιούργησε αυτή την εικόνα χρησιμοποιώντας φορολογικά έντυπα και ανεπιθύμητη διαφημιστική αλληλογραφία πολιτικών.


Trash People  
Μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά στον κόσμο. Οι άνθρωποι των σκουπιδιών δημιουργήθηκαν από τον HA Schult.  Ο Schult δημιούργησε 1000 ανθρώπινες φιγούρες από κουτιά αλουμινίου, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και πλαστικό.
Χρειάστηκαν πάνω από έξι μήνες για να ολοκληρώσει το έργο του το οποίο έχει εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο. (Αιγυπτιακές πυραμίδες, Σινικό Τείχος, La Grande Arche στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.)

 Το Astro Boy κατασκευάστηκε από 138.000 ανακυκλωμένα εισιτήρια μετρό του Τόκιο.  Βρίσκεται στο Shinjuku Takashimaya Department Store. Δημιουργήθηκε από εθελοντές για να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας γραμμής του μετρό του Τόκιο Fukutoshin.

 Ατομική Βόμβα  Η ατομική βόμβα από ανακυκλωμένα υλικά δημιουργήθηκε από τους γεννημένους στην Κούβα καλλιτέχνες Alain Guerra και Neraldo de la Paz. Οι Guerra και Paz χρησιμοποίησαν πεταμένα ρούχα που μάζεψαν από κάδους απορριμμάτων.
ΑΠΟ http://www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...