ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τα πυρόπληκτα θηλιά θανάτου στις επιχειρήσεις

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση δανείων πυροπλήκτων και οι κινήσεις των Επιμελητηρίων στους νομούς που επλήγησαν το 2007. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επισήμως φαίνεται ανένδοτη και διαμηνύει πως δεν θα κάνει δεκτά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία δεν έχει προβληθεί και αξιολογηθεί στις πραγματικές της διαστάσεις. Αφορά χιλιάδες δανειολήπτες και λειτουργεί ως "θηλιά" πλέον για πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια.
Μια εκτίμηση για το ύψος των οφειλών που έχουν οι δικαιούχοι (ως πληγέντες ιδιώτες ή και
επιχειρηματίες) τις ανεβάζει συνολικά σε ένα ποσό περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι ενδεικτικό του μεγέθους που έχει το πρόβλημα αλλά και της ανάγκης να δοθεί λύση-ανάσα για τους δανειολήπτες και την οικονομία της περιοχής.
Επί της ουσίας η χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους ήταν ένα από τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές με τη λογική αντιμετώπισης των επιπτώσεων που είχαν στην τοπική οικονομία. Το μέτρο μπορεί να ελέγχεται όσον αφορά την σκοπιμότητα και το κατά πόσον οι πυρκαγιές πραγματικά είχαν σοβαρή επίπτωση στην τοπική οικονομία κατά περίπτωση. Από τη στιγμή όμως που πάρθηκε, έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί από σειρά επιχειρήσεων με βάση τις ιεραρχήσεις και τους στόχους της καθεμιάς, χωρίς να λείπουν και εκείνοι που θεώρησαν πως έχουν να κάνουν με ένα ακόμη… θαλασσοδάνειο.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε μια εποχή κατά την οποία δεν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ήρθε ένα χρόνο αργότερα, ούτε φυσικά η κρίση χρέους στην Ελλάδα που εκδηλώθηκε μετά από 2 χρόνια. Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι πλείστοι όσοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες πήραν το δάνειο έχοντας δεδομένα οικονομικής δραστηριότητας τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και φυσικά αδυνατούν να προχωρήσουν σε αποπληρωμές. Ο καθένας παίρνοντας το δάνειο είχε κάνει τους σχεδιασμούς και τους υπολογισμούς του. Σήμερα όμως τίποτε δεν ισχύει από όλα αυτά, η κρίση σαρώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ πολλοί πραγματικά πυρόπληκτοι αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα ατομικά τους δάνεια.
Η υπόθεση των πυροπλήκτων δανείων λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της τοπικής οικονομίας που έχει ήδη υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Εφόσον δεν δοθεί οριστική λύση ο κίνδυνος της κατάρρευσης για πολλές επιχειρήσεις είναι ορατός, κάποιες άλλες θα οδηγηθούν σε λουκέτο, εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και φυσικά οι τράπεζες θα θυμηθούν το "ουκ αν λάβοις παρά τού μη έχοντος". Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά το σενάριο είναι εφιαλτικό σε πολλές περιπτώσεις. Εξαιρουμένων εκείνων που κατ’ επάγγελμα θεωρούν τα δανεικά… αγύριστα, οι υπόλοιποι -και είναι πολλοί- θα βρεθούν από το καλοκαίρι στη δυσχερέστατη θέση να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων που τρέχουν. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως λειτουργήσει και ως ντόμινο καθώς ο τραπεζικός δανεισμός δεν περιορίζεται στα πυρόπληκτα.
Δεδομένων τούτων ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας είναι με τη θηλιά στο λαιμό ως αποτέλεσμα μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από την κρίση και έχουν γίνει πλέον εφιάλτης. Για να γίνει κατανοητό πόσο εκτός προγραμματισμών βρέθηκαν εκείνοι που προσέφυγαν στα δάνεια πυροπλήκτων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το επιτόκιο ήταν συνδεδεμένο με το μέσο όρο επιτοκίων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ετσι ξεκίνησαν να δανείζονται με 1,6% επιτόκιο (το 50% ήταν αρχικά επιδοτούμενο) και τώρα θα πάει σχεδόν στο 8,5%. Οι λογαριασμοί δίνουν τραγικές αποκλίσεις ακόμη και για εκείνους που θα μπορούσαν να αποπληρώσουν αλλά με τις αρχικές προβλέψεις όσον αφορά το πιθανό ύψος των επιτοκίων.
Δεν χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει κατανοητό από την πολιτική εξουσία και τους... λογιστές της τρόικας που αδιαφορούν για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει η ακολουθούμενη πολιτική και η πιστωτική ασφυξία. Τα Επιμελητήρια έχουν κάνει ορισμένες κινήσεις προσπαθώντας να αναδείξουν την έκταση και τη σημασία του προβλήματος, επικεντρώνοντας κυρίως σε δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την παράταση έναρξης της αποπληρωμής κατά 8 χρόνια και το δεύτερο με την αποσύνδεση του επιτοκίου από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και την σύνδεση με το Euribor. Πλην όμως "στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα". Και αυτό παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επιμελητηριακοί παράγοντες θεωρούν πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει όπως το παρουσιάζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε απαντήσεις τους προς τους βουλευτές που καταθέτουν ερωτήσεις.
Για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κινήσεις θα πρέπει να γίνει μεγάλη κινητοποίηση έτσι ώστε και το μέγεθος του προβλήματος να γίνει αντιληπτό αλλά και να γίνει αισθητή η πίεση στην κυβέρνηση και τα κομματικά επιτελεία. Αυτό προϋποθέτει ότι θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές η κινητοποίηση των Επιμελητηρίων, με πρώτη την κοινή δράση όλων των βουλευτών πυρόπληκτων περιοχών για το θέμα αυτό. Και φυσικά την κινητοποίηση συλλογικών οργανώσεων των περιοχών αυτών έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο διεκδίκησης που μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στην κυβερνητική ακαμψία.
Τα πράγματα είναι απλά αλλά καθόλου εύκολα. Αν η ιστορία αυτή δεν βγει από το χώρο των συσκέψεων στην κοινωνία, η οικονομία της Πελοποννήσου αυτή τη φορά κινδυνεύει πραγματικά να καταστραφεί από την φωτιά που θα βάλουν οι απαιτήσεις αποπληρωμής των δανείων πυροπλήκτων με όρους που συνομολογήθηκαν όταν η κρίση φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.