ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Μιχαήλ χτυπά "καμπανάκι" για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας

"Καμπανάκι" για την επαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσον αφορά στις εφημερίες, χτυπά για μία ακόμα φορά ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας.
Την έντονη ανησυχία του για το ζήτημα αυτό -κάνοντας λόγο για "οριακή", ακόμα και "επικίνδυνη" λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξέφρασε -μιλώντας στην "Ε"- ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Μιχαήλ, διευθυντής στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στον τομέα της υγείας -και ειδικότερα στην "κόντρα" του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς γύρω από το θέμα των γενόσημων φαρμάκων- επισήμανε ότι οι γιατροί δεν τάσσονται κατά των γενοσήμων, αλλά ζητούν να διασφαλιστεί η ποιότητά τους μέσω συνεχών ελέγχων του ΕΟΦ, κάτι που -όπως είπε- δεν προκύπτει ότι θα συμβαίνει.
Οσον αφορά δε στην ιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων διαφόρων ταμείων στον ενιαίο ΕΟΠΥΥ, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει στην Καλαμάτα συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου με εκπροσώπους διαφόρων σωματείων και φορέων, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στον τρόπο που εφαρμόζονται οι εφημερίες των γιατρών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας υποστήριξε ότι "λόγω του τρόπου υλοποίησης των εφημεριών, η λειτουργία του νοσοκομείου είναι οριακή και έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη".
Ο Μ. Μιχαήλ εξήγησε ότι το τελικό πρόγραμμα των εφημεριών διαμορφώνεται από το διοικητή του νοσοκομείου:
"Κάθε μήνα, γίνεται η πρόταση από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τους διευθυντές των κλινικών και υποβάλλεται στο διοικητή του νοσοκομείου, που έχει από το νόμο δικαίωμα να τις κόβει και να τις ράβει, να τις διαμορφώνει όπως ο ίδιος κρίνει", με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα και με την επάρκεια του προσωπικού, που είναι πλέον δυσανάλογο σε σχέση με την αύξηση που έχει προκύψει -τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα- στη ζήτηση για παροχή υπηρεσιών υγείας:
"Η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται καθημερινά τα τελευταία χρόνια, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει μείωση προσωπικού 20 με 30%. Οι συνταξιοδοτημένοι γιατροί δεν αναπληρώνονται, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί -από τις προκηρύξεις του 2008 και του 2009- αν και έχουν περάσει από κρίσεις, εν τούτοις παραμένουν ακόμα αδιόριστοι" τόνισε.
Πάντως, όπως επισημαίνει, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν προκύπτει πρόβλημα με την επάρκεια των αναλώσιμων ιατρικών ειδών -τη διάθεση των οποίων προς τα δημόσια νοσοκομεία ανέστειλε από την περασμένη Δευτέρα και για μία εβδομάδα ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Υγείας.
Ιδια και περισσότερα, σύμφωνα με τον Μ. Μιχαήλ, είναι τα προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, για το οποίο υπογραμμίζει ότι "πάγια θέση των γιατρών είναι η αυτοδύναμη λειτουργία του, γιατί η Καλαμάτα, με τον υφιστάμενο δρόμο, δεν είναι κοντά", παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι "πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις".

ΓΕΝΟΣΗΜΑ

"Κανένας γιατρός δεν είναι εναντίον των αξιόπιστων γενοσήμων, είτε αυτά προέρχονται από κρατική εταιρεία, είτε εισάγονται, υπό τον όρο να διενεργούνται οι τακτικοί και οι έκτακτοι έλεγχοι από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων" σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.
Για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι "από τον ΕΟΦ, ακόμα δεν έχουν δώσει απαντήσεις στο ερώτημα ''πότε και πόσους ελέγχους έχει διενεργήσει'', το οποίο από πέρυσι έχει υποβάλει προς τον εν λόγω Οργανισμό ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Ζωηρότατες αμφιβολίες εξέφρασε ο Μ. Μιχαήλ και για το ζήτημα της συνταγογράφησης αποκλειστικά της δραστικής ουσίας που επιβάλλει πλέον το υπουργείο Υγείας:
"Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται μόνο στη Λετονία και πιλοτικά σε κάποιες υγειονομικές περιφέρειες της Πορτογαλίας. Οπου αλλού επιχειρήθηκε στη Δυτική Ευρώπη, αυτόματα καταργήθηκε" σημείωσε, για να διευκρινίσει στη συνέχεια:
"Μπαίνει ζήτημα νομικής ευθύνης του γιατρού, γιατί φάρμακο δεν είναι μόνο η δραστική ουσία αλλά και τα έκδοχα -διάφορα επίσης απαραίτητα συστατικά που περιέχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προέτρεψε τα μέλη του να εκδώσουν σφραγίδα με την οποία θα δηλώνουν ότι συνέστησαν το τάδε συγκεκριμένο φάρμακο και δεν θα φέρουν καμία ευθύνη αν αυτό αντικατασταθεί" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και τόνισε:
"Ναι στη μείωση των εξόδων, αλλά πρώτος γνώμονας πρέπει να είναι πάντα η αποκατάσταση της υγείας του κάθε ασθενή".

Ο ΕΟΠΥΥ

Ο Μ. Μιχαήλ, καταλήγοντας, τόνισε ότι τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και στη Μεσσηνία με την ιατρική κάλυψη διαφόρων επαγγελματικών ομάδων μετά την ενσωμάτωση των ταμείων τους στον ενιαίο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) θα επιχειρηθεί να λυθούν, σε συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου με εκπροσώπους διαφόρων σωματείων και φορέων.
Η συνάντηση αυτή, όπως είπε, προγραμματίζεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην Καλαμάτα.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι πρόσφατα από τη διοίκηση του ανακοινώθηκε ότι δίνεται το δικαίωμα για 150 απογευματινές επισκέψεις κάθε μήνα στους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ.
Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε ο Μ. Μιχαήλ, αυξάνεται τυπικά στις 10.000 ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι από τον εν λόγω οργανισμό υπήρξε ανακοίνωση πως άμεσα θα προκηρυχθούν επιπλέον 5.000 θέσεις γιατρών.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: