ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Επί τάπητος τα πολιτιστικά έργα

Το Δήμο Πύλου - Νέστορος επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
Υποδεχόμενος την Τετάρτη ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης τη γενική γραμματέα στο κάστρο της Πύλου, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες μηχανικούς και διαπιστώθηκε ότι θα είναι σύντομα έτοιμη να λειτουργήσει και πάλι.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από την προϊσταμένη Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση.

Στη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και αυτών που πρόκειται να ενταχθούν. Η κα Μενδώνη ενημέρωσε το δήμαρχο για θέματα αρμοδιότητάς της, ενώ παρουσιάστηκε η μελέτη επισκευής του κτηρίου του Μουσείου της Πύλου. Την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει ο Δήμος, ώστε να γίνει χώρος συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από μαθητές. Για το υπόλοιπο κομμάτι του προαυλίου του Μουσείου, θα εκπονήσει μελέτη ο Δήμος, ώστε να γίνει ενοποίηση με το χώρο του κτηρίου του Τσικλητήρα.
Επίσης, παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μουσειολογική μελέτη για την τοποθέτηση της έκθεσης του Rene Puaux στον άνω όροφο του κτηρίου του Τσικλητήρα.
Ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στην πρόταση για δημιουργία Υποβρύχιων Μουσείων στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεθώνης και του Ναυαρίνου, την οποία έχει υποβάλει ο Δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, έτσι ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες.
Σχετικά με τη μελέτη που ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος για ανάδειξη και αναστήλωση του κτηρίου (κληροδοτήματος) Ταρσούλη-Αξελού στην Κορώνη, αλλά και το κτήριο Συγγρού στο Μεσοχώρι, έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όσον αφορά στην αναστήλωση του παλαιού λιμανιού της Πύλου, ο δήμαρχος ζήτησε την παραχώρηση υπαλλήλων της υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε μαζί με το τεχνικό προσωπικό του Δήμου για να γίνει αποκατάσταση του πεσμένου ογκόλιθου.

ΑΠΟ http://pylosnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...