ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρέλαση στη Νέα Υόρκη για την 25η Μαρτίου

Την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου τίμησε ο Ελληνισμός της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης με πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

«Η Ελευθερία είναι μη διαπραγματεύσιμο αγαθό» τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του, μιλώντας εκ μέρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της μόνιμης διακομματικής επιτροπής για θέματα του Ελληνισμού της Διασποράς, Ηλίας Καρανίκας ΠΑΣΟΚ νομού Ευρυτανίας), ο οποίος μαζί με το συνάδελφό του Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (Νέας Δημοκρατίας νομού Καβάλας) εκπροσωπούν τη Βουλή στους
γιορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική επέτειο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης της Κύπρου, Λουκάς Λουκά, που εκπροσωπεί την κυπριακή κυβέρνηση, ανέφερε ότι από τη σημερινή επέτειο «αξίζει να αντλήσουμε διδάγματα για ενότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού προς την Ομογένεια γιατί «σε όλους τους αγώνες είναι μαζί μας».

Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης, αντίστοιχα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης και Μηνάς Χατζημιχαήλ, οι γενικοί πρόξενοι Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος, διευθυντές ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη, καθώς και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στις 8:30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) επρόκειτο να ξεκινήσει η μεγάλη ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, της οποίας, όπως κάθε χρόνο, θα ηγείται άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Φετινός τελετάρχης είναι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, γνωστός για τις φιλελληνικές του ενέργειες εντός και εκτός της αμερικανικής γερουσίας, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ μαζί με ομάδα ελληνικής καταγωγής αστυνομικών και πυροσβεστών της πόλης αναμένεται να ανοίξουν την παρέλαση, στην οποία θα συμμετάσχουν δεκάδες ομογενειακοί φορείς, ομοσπονδίες, κοινότητες, σχολεία, σύλλογοι και επιχειρήσεις και στο τέλος η ομάδα «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.