ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στα… αζήτητα η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος

 Η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος παραμένει στα… αζήτητα καθώς υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμος Καλαμάτας αδιαφορούν και δεν κάνουν τίποτα για να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής. Η σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1998. Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το 2005 και όλοι συμφωνούν ότι η εισφορά σε γη θα υπολογιστεί σύμφωνα με το Νόμο 2508/1997 o οποίος είναι ευνοϊκός για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων διότι τους παίρνει έκταση μικρότερη κατά το ήμισυ από αυτή που θα πάρει αν εφαρμόσουν το Ν.1337/1983.
Το υπουργείο όμως χρωστά στο μελετητή 100.000 ευρώ. Επειδή το υπουργείο δεν έχει χρήματα, ο
Δήμος Καλαμάτας προθυμοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια να αναλάβει αυτός την πληρωμή της πράξης εφαρμογής συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση τόσο με το υπουργείο όσο και με το μελετητή.
Ο μελετητής είχε συμφωνήσει με τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη ενώ παράλληλα θα διεκδικούσε τις 100.000 ευρώ από το υπουργείο που του χρωστούσε για την πολεοδομική μελέτη. Το υπουργείο όμως δεν έδειξε καμία προθυμία για την προτεινόμενη συμφωνία προβάλλοντας γραφειοκρατικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν θα… προλάβαιναν να προχωρήσουν σε έλεγχο της πράξης εφαρμογής και για αυτό δεν ενέκριναν το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές αντιρρήσεις και το μόνο που απομένει για να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής είναι να ενδιαφερθούν ενεργά δήμος και υπουργείο για την υπογραφή της σύμβασης.
Η ένταξη χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης θα μπορούσε να δώσει ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο. Δυστυχώς όμως υπουργείο και δήμος κινούνται με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς της εποχής των παχιών αγελάδων.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.