ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Υπό δρακόντεια μέτρα οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. εν όψει των παρελάσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να αποφευχθούν γεγονότα όπως αυτά της 28ης Οκτωβρίου στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου.
Ειδικά την Κυριακή 25 Μαρτίου, στους δρόμους της Αθήνας θα βρίσκονται περίπου 4.000 αστυνομικοί, οι οποίοι μάλιστα θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε οργανωμένες ομάδες ατόμων που θα κατευθύνονται προς τα σημεία των παρελάσεων. Ο μεγάλος όγκος θα βρίσκεται στο Σύνταγμα, όπου την στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας.

 Αυξημένα θα είναι τα μέτρα προστασίας κοντά στις εξέδρες των επισήμων, με ισχυρή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο για φυγάδευση των πολιτικών σε περίπτωση επεισοδίων. Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών για την τοποθέτηση σιδερένιου φράχτη μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, στην πλατεία Συντάγματος , κάτι με το οποίο διαφωνούν και οι αστυνομικοί οι οποίοι δηλώνουν «κάθετα αντίθετοι στα πρωτοφανή μέτρα τάξης και ασφάλειας. Σιδερόφραχτες παρελάσεις δεν γίνονται».

 Όσοι βρεθούν κοντά στις εξέδρες των επισήμων θα πρέπει να έχουν διαπίστευση ενώ οι αστυνομικές αρχές θα βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο εμφάνισης αυτόκλητων «ομάδων προστασίας» των παρελάσεων (όπως πχ ακροδεξιών οργανώσεων και άλλων παρόμοιων «ομάδων κρούσης»).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον Real fm 97,8 τόνισε ότι: «Οποίος θεωρεί ότι η παρέλαση είναι “πεδίο αναμέτρησης” αυτό είναι ένα λάθος, είναι μια αντιδημοκρατική ενέργεια και εμείς από τη δική μας την πλευρά, η αστυνομία από τη δική της την πλευρά οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά της».


Η εξέδρα των επισήμων έχει ήδη στηθεί στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή 

  Επίσης, φέτος, για πρώτη φορά δεν θα παρελάσουν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου στα Γιάννενα , σε αντίδραση των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει πάρει η κυβέρνηση «εναντίον του λαού μας και ειδικότερα των συμπολεμιστών μας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας.

Παρελάσεις χωρίς εξέδρες

Υπό το φόβο επεισοδίων πολλοί Δήμοι , αποφάσισαν να μη στήσουν φέτος εξέδρες επισήμων, προκειμένου να αποφευχθούν τα έκτροπα που αμαύρωσαν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Έτσι, στη Ρόδο , στη Σύρο , στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη , στον Βόλο , στη Χίο , στα Τρίκαλα και στο Δήμο Σαρωνικό, στην Αττική, όσοι πολιτικοί αποφασίσουν να παραστούν στις παρελάσεις θα πρέπει να πάρουν τη θέση τους δίπλα στους πολίτες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της Μαθητικής Παρέλασης στις 24-3-2012, και για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821,  από τις 07.00 το πρωί  θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση και θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στις παρακάτω Λεωφόρους, Οδούς και Πλατείες:

1. Λ. Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.
2. Λ. Β. Σοφίας , στο τμήμα της από την συμβολή με την Λ. Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.
3. Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
4. Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.
5. Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.
6. Λ. Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.
7. Λ. Συγγρού , στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.
8. Όθωνος, σε όλο το μήκος της.
9. Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.

Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.



ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...