ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

191η Επέτειος από την απελευθέρωση της Καλαμάτας - Σήμερα η αναπαράσταση της 23ης Μαρτίου

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας για τον εορτασμό της 191ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, με την αναπαράσταση που θα ξεκινήσει στις 4.20 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
Νωρίτερα, περί τις 3 το μεσημέρι μπροστά από το Ηρώο θα γίνει η παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης. Είκοσι λεπτά αργότερα θα τερματίσουν οι δρομείς του "Δρόμου Θυσίας" και στις 3.30 θα αφιχθεί στην πλατεία ο λαμπαδηδρόμος με την Ιερή Φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Θα ακολουθήσουν η σημαία της Επανάστασης, η αφή της φλόγας και η έπαρση της σημαίας.

Στις 3.40 θα τελεστεί δοξολογία στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, και στις 4 θα ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.
Θα ακολουθήσει προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, και στις 4.20 το απόγευμα θα ξεκινήσει η αναπαράσταση κατάληψης της πόλης.
Στις 5 το απόγευμα θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.
Στις 5.30 στο Δημαρχείο ο δήμος θα δεξιωθεί τους επισήμους και θα ακολουθήσει η ανακήρυξη του Πέτρου Θέμελη ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας. Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες αθλητές του "Δρόμου Θυσίας".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.