ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Στην Μυτιλήνη Άλογο βρέθηκε νεκρό με τα πόδια δεμένα!

Φρίκη και αποτροπιασμό προκάλεσε στην Λέσβο η ανακάλυψη ενός αλόγου νεκρού για πολλές ημέρες στην περιοχή Μυστεγνά. Το πτώμα του άτυχου ζώου ήταν δεμένα με σχοινιά και όλα δείχνουν ότι είχε πέσει θύμα κάποιου απάνθρωπου βασανιστή, ο οποίος του επιφύλαξε άθλιο τέλος!

Το κουφάρι ήταν σε κατάσταση αποσύνθεσης και είχε γίνει βορά για τα αγρίμια της περιοχής, που πιθανότατα κατασπάραξαν το άτυχο άλογο όσο ήταν ακόμη ζωντανό και ανήμπορο να αντισταθεί, καθώς τα δεμένα πόδια του δεν του έδιναν περιθώρια να κινηθεί! Το φρικτό θέαμα αντίκρισε κάτοικος της Λέσβου που δημοσιοποίησε τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. 
Οι αρκούδες ξυπνούν πεινασμένες από τη χειμερία νάρκη τους, αλλά δεν βρίσκουν εύκολα τροφή στα χιονισμένα ακόμη ορεινά των Τρικάλων. Επόμενο είναι να αρχίσουν και πάλι τα φαινόμενα επιθέσεων σε ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις! Μια πεινασμένη αρκούδα εισέβαλε στην στάνη ενός κτηνοτρόφου στο Κακοπλεύρι Καλαμπάκας και σκότωσε δύο πρόβατα, προκαλώντας τις ανησυχίες των κατοίκων που ξέρουν ότι τα αγρίμια δεν θα αργήσουν να φτάσουν μέχρι τις πόρτες των σπιτιών τους αναζητώντας κάτι να φάνε!
 
ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...