ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Επίσχεση εργασίας κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι από τον περυσινό Δεκέμβριο παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους.
Στη σχετική απόφαση κατέληξαν οι ειδικευόμενοι, μετά από γενική συνέλευση που συγκάλεσαν χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση που διαγράφεται.
Νωρίτερα, οι ειδικευόμενοι -μαζί και με ειδικευμένους γιατρούς- ενημέρωσαν τον κόσμο που περίμενε στα Επείγοντα, αλλά και στα Εξωτερικά Ιατρεία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη γενικότερη υποβάθμιση -εν ονόματι των οικονομικών
περικοπών- του επιπέδου της δημόσιας υγείας
Οι ειδικευόμενοι έκαναν αναφορά, σε κλινικές που εφημερεύουν χωρίς ειδικό γιατρό μετά τις 9 το βράδυ -χαρακτηριστικά ανέφεραν την ορθοπαιδική- αλλά και σε ελλείψεις σε αντιδραστήρια και υλικά.
Νωρίς χθες το πρωί, το Σωματείο Ειδικευομένων Γιατρών πραγματοποίησε παράσταση στο διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο, στον οποίον εξέθεσαν τα προβλήματα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην «Ε» ο εκπρόσωπος των ειδικευόμενων Γιάννης Γαλανόπουλος, αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, «ο διοικητής, ουσιαστικά, δήλωσε αναρμόδιος να λύσει τα ζητήματα που του θέσαμε».
Οι ειδικευόμενοι διεκδικούν, όπως τονίζουν, «την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καμία εφημερία χωρίς ειδικευμένο ιατρό, όπως και ασφαλείς εφημερίες».
Τη συμπαράσταση των ειδικευμένων γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας προς τους ειδικευόμενους εξέφρασε ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Χρήστος Λιαράκος, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Σωματείου Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας -τονίζοντας ότι το θέμα με την καταβολή των εφημεριών ταλανίζει και τους ειδικευμένους

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη