ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Καλαμάρια - γίγαντες στο Αιγαίο

 Τα Ommastrephes bartramii έφτασαν από τον Ειρηνικό σε Σάμο και Λειψούς
 
 Δύο τεράστια καλαμάρια, σπάνιοι επισκέπτες στις ελληνικές θάλασσες, βρέθηκαν μέσα σε 48 ώρες στη Σάμο και στους Λειψούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», που τα κατέγραψε, πρόκειται για καλαμάρια του είδους Ommastrephes bartramii, τα οποία απαντώνται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό και σπανίως εμφανίζονται στη Μεσόγειο και μάλιστα στο Αιγαίο.

Το πρώτο, ένα καλαμάρι μήκους 1,63 μ. και βάρους 9 κιλών, εντοπίστηκε νεκρό στις 8 Μαρτίου, κοντά στην παραλία Κοκκάρι της Σάμου, από μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θηλυκά του είδους που έχει καταγραφεί» αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους».

Οι αυτοδύτες της Σάμου ειδοποίησαν την ομάδα άμεσης ανταπόκρισης του ινστιτούτου. Στην περιοχή έφτασαν ερευνητές και παρέλαβαν το καλαμάρι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη σχετική αυτοψία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, ήταν φυσικά.

«Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ότι ένα καλαμάρι του ίδιου είδους πιάστηκε την προηγούμενη μέρα σε δίχτυα στους Λειψούς» προσθέτει ο κ. Τσιμπίδης. Ένας ντόπιος ψαράς, μέλος του δικτύου παρατήρησης του «Αρχιπελάγους» στα Δωδεκάνησα ειδοποίησε το ινστιτούτο για το σπάνιο συμβάν.

Ωστόσο, η αυτοψία δεν κατέστη δυνατή, καθώς το καλαμάρι είχε ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα. Το ακέραιο των πλοκαμιών του ήταν αρκετό για την αναγνώριση του είδους, όμως δεν ήταν εφικτή η αναγνώριση του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος και το βάρος του.

Η πρώτη αναφορά για το είδος αυτό στη Μεσόγειο είχε γίνει το 1976, με μεγαλύτερη συχνότητα άρχισε να εμφανίζεται σε αυτά τα νέρα από το 2007. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο.

Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 - 250 μέτρα), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.

Στην προσπάθεια αναγνώρισης του είδους βοήθησαν και ερευνητές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Τις επόμενες μέρες το σπάνιο καλαμάρι θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο στο «Μανιάκειο» κτίριο, στη Σάμο, όπου πρόκειται να στεγαστεί το πρότυπο Διεθνές Κέντρο Σπουδών με τη συνεργασία του Αρχιπελάγους και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και πολλά άλλα εκθέματα - αντιπροσωπευτικά δείγματα της θαλάσσιας & χερσαίας νησιωτικής πανίδας που έχει συγκεντρώσει και διατηρεί το «Αρχιπέλαγος».
 
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: