ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σε συμπλοκή προχθές το βράδυ: Τσιγγάνοι τραυμάτισαν 3 νέους στο Αριοχώρι

Εκρηκτική είναι πλέον η κατάσταση στο Αριοχώρι και αρκεί μια ασήμαντη αφορμή για να γίνει μακελειό. Προχθές σε συμπλοκή μεταξύ ντόπιων και τσιγγάνων τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 3 νεαροί, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προχθές γύρω στις 8 το βράδυ, πάνω από  30 τσιγγάνοι επιτέθηκαν με σίδερα και ξύλα σε ντόπιους έξω από φούρνο στην εθνική οδό, απ‘ όπου νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί 2 τσιγγανάκια τα οποία, όπως λέγεται, θεωρήθηκαν ύποπτα για κλοπή.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η αυλή του φούρνου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ πλήθους τσιγγάνων με σίδερα και λοστάρια και 3 - 4 ντόπιων που βρίσκονταν στο μαγαζί.
Οι κάτοικοι είναι ξεσηκωμένοι και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αριοχωρίου Παναγιώτη Σκούρα χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στο χωριό για να συζητηθεί το πρόβλημα για μια ακόμα φορά. Σύμφωνα με τον Παντελή Καράμπελα, ιδιοκτήτη του φούρνου, η συμπλοκή έγινε αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η βραδινή περιπολία από την εθελοντική ομάδα πολιτών, ενώ όσον αφορά στην επέμβαση της Αστυνομίας, είπε σύμφωνα με όσα του μεταφέρθηκαν, πως καθυστέρησε πολύ. Ανάλογη είναι η άποψη και του Νίκου Δρακόπουλου που μένει στην ίδια περιοχή.
Χθες το μεσημέρι πάντως έγινε κατ‘ οίκον έλεγχος σε παραπήγματα και σπίτια τσιγγάνων, χωρίς όμως να βρεθεί κάποιος από τους συμμετέχοντες στη συμπλοκή. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει αν και πόσοι τσιγγάνοι έχουν τραυματιστεί.
Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας με διοικητή τον αστυνόμο Α‘ Παναγιώτη Νάκη.

Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: