ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σύλλογοι από την Πυλία δώρισαν λάδι στους Γιατρούς του Κόσμου και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Ν. Ιωνίας


Ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία, προσφορά των μελών τους και ευρύτερα κατοίκων της Πυλίας, διένειμαν στο Δήμο Νέας Ιωνίας και στους Γιατρούς του Κόσμου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοινικούντας, η θεατρική ομάδα “Οδύσσεια“ με έδρα τη Λογγά και η Τοπική Κοινότητα Χράνων.
Με πρωτοβουλία των συγκεκριμένων φορέων συγκεντρώθηκαν 900 κιλά λάδι και φάρμακα από τη Φοινικούντα, τη Λογγά, τους Χράνους και άλλα χωριά της περιοχής, και την περασμένη Πέμπτη έγινε η διανομή τους στην Αθήνα. Αρχικά, στους Γιατρούς του Κόσμου, στην πλατεία Κουμουνδούρου, δόθηκαν τα 450 περίπου κιλά λάδι και τα φάρμακα.
Ακολούθησε η διανομή του υπόλοιπου ελαιόλαδου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπου παρέστη αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Μεσσήνιο στην καταγωγή δήμαρχο Ηρακλή Γκότση. Την αποστολή αποτελούσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Φοινικούντας Νίκος Τσώνης, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δημήτρης Σιψάς, οι δημότες Παναγιώτης Πετρουλάκης και Παναγιώτης Μιχαήλ, η εκπρόσωπος της “Οδύσσειας“ Αποστολία Τερζή και ο πρόεδρος των Χράνων Διονύσης Τριανταφυλλόπουλος.
Ο Ν. Τσώνης και ο Δ. Σιψάς επεσήμαναν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση των εκπροσώπων των Γιατρών του Κόσμου και του Δήμου Νέας Ιωνίας και σημείωσαν ότι με την πρωτοβουλία αυτή η κοινωνία της περιοχής εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τόνισαν πως «ένα - δύο μπουκάλια λάδι για μας δεν είναι τίποτα, αλλά γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικά. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν και άλλοι συμπολίτες μας στη Μεσσηνία».
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...