ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στον Άραξο η πρώτη πτήση της RYANAIR. Σύνδεση της Δυτ. Ελλάδας με το εξωτερικό

Στο Αεροδρόμιο του Αράξου προσγειώθηκε σήμερα Τρίτη η πρώτη πτήση της εταιρείας RYANAIR με την οποία αρχίζει σύνδεση της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα με το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας πλέον τον Άραξο σε ένα από τα βασικά αεροδρόμια της χώρας. Η εταιρεία θα προσφέρει αρχικά πτήσεις από και προς Λονδίνο, Μιλάνο και Πάφο και οι τιμές των εισιτηρίων της είναι οικονομικές.
Το Επιμελητήριο Αχαΐας θεωρώντας ότι το αεροδρόμιο του Αράξου είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, σε συνεργασία με την Ένωση Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής, την Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας και το ΚΤΕΛ Αχαΐας, διοργάνωσαν μια εκδήλωση καλωσορίσματος της πρώτης πτήσης. Με τη συνδρομή και της 116 ΠΜ στήθηκε υδάτινη αψίδα στο τέλος του αεροδιαδρόμου από δυο πυροσβεστικά οχήματα. Στους επιβάτες και το πλήρωμα έγινε θερμή υποδοχή με κεράσματα και δόθηκαν δώρα από τοπικά προϊόντα. Στη συνέχεια το ΚΤΕΛ μετέφερε όσους επιβάτες το επιθυμούσαν στην Πάτρα.
Στην ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση, παρέστησαν εκτός από τους παραπάνω διοργανωτές, Ο Δήμος Δύμης (Δήμαρχος), Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος (Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου), εκπρόσωποι των Εμπορικών συλλόγων Πάτρας και Κάτω Αχαΐας, του ΣΕΒ Πελοποννήσου, της ΟΕΒΕΣΝΑ, Ο Διοικητής της 116 ΠΜ, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων ΝΔ Ελλάδος καθώς και πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τουρισμού, εστίασης και αναψυχής, υπηρεσιών μεταφορών κλπ.
Το Επιμελητήριο όπως είπε ο πρόεδρος του Πλάτων Μαρλαφέκας, θα συνεχίσει με προσπάθειες για την καταξίωση του Αεροδρομίου του Αράξου στις προτιμήσεις τόσο των Αχαιών όσο και των επιβατών από την ευρύτερη Περιφέρεια Δυτ . Ελλάδος.
  





ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: