ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κρήτη Τί ήξεραν οι ληστές για τον 67χρονο;

Το "συνδετικό κρίκο", μεταξύ των δραστών και του 67χρονου Χανιώτη που υπέστη απίστευτους βασανισμούς στα χέρια των ληστών του, αναζητά η Αστυνομία έχοντας βάσιμα στοιχεία ότι πρόκειται για άτομο που γνώριζε πολύ καλά τον άτυχο ηλικιωμένο και κυρίως ήταν ενήμερος για την οικονομική του άνεση και τα χρήματα που διαθέτει τα οποία ήταν και το ζητούμενο για τους κακοποιούς.

Η υπόθεση του συνταξιούχου Χαράλαμπου Κ. προκαλεί ανατριχίλια, καθώς ο εφιάλτης που έζησε ο
άνθρωπος αυτός ήταν πρωτόγνωρος για τα τοπικά δεδομένα.

Οι ληστές δεν έδωσαν καμία αξία στην ανθρώπινη υπόσταση του 67χρονου. Τον έκαψαν στο πρόσωπο μ ένα σίδερο πυρακτωμένο και δε σταμάτησαν όμως μονάχα εκεί. Για να τον αναγκάσουν να τους πει πού κρύβει τα χρήματά του, του έβαλαν τα χέρια στην αναμμένη σόμπα, τον έδεσαν ανάποδα από τα πόδια και τον χτυπούσαν μέχρι να μιλήσει.

Οι δράστες πίστευαν ότι ο συνταξιούχος ναυτικός είχε "σηκώσει" από την τράπεζα τα χρήματα που είχε κερδίσει από επενδύσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή όπου διαμένει, είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως ο ηλικιωμένος έκρυβε στο σπίτι του 600 χιλιάδες ευρώ!

Η άγρια ληστεία συζητείται ακόμη και σήμερα σε όλα τα Χανιά και στην περιοχή των Λάκκων όπου διαμένει ο άτυχος ηλικιωμένος ναυτικός, ενώ η υπόθεση διερευνάται κατά προτεραιότητα από την τοπική ΕΛΑΣ.

Οπως έγινε γνωστό, ο 67χρονος, όπως κάθε βράδυ, έτσι και εκείνη την ημέρα πήγε από νωρίς στο σπίτι και άναψε τη σόμπα για να ζεσταθεί. Λίγες ώρες μετά διαπίστωσε ότι η σόμπα του κάπνιζε και ο καπνός έμπαινε στο δωμάτιό του. Τι είχε γίνει; Οι ληστές είχαν κλείσει την έξοδο της καπνοδόχου με διάφορα υφάσματα για να μην βγαίνει ο καπνός. Ο
στόχος τους ήταν να αναγκάσουν τον ηλικιωμένο να βγει από το σπίτι του που είχε κλειδώσει. Και τα κατάφεραν...

Βγαίνοντας από το σπίτι του ο 67χρονος ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τέσσερις ένοπλους κουκουλοφόρους. Ο ένας έστρεψε το όπλο προς εκείνον και άρχισε να τον απειλεί φωνάζοντάς του.

Οι τρεις οπλισμένοι ληστές μπήκαν μέσα στο σπίτι και ο τέταρτος παρέμεινε έξω από αυτό. Οι δράστες φώναξαν ότι είναι αστυνομικοί και ότι είχαν έρθει για να τον συλλάβουν και του έβαλαν και χειροπέδες στα χέρια. Το θύμα ρωτούσε τι έγινε και αυτοί απάντησαν ότι ήρθαν για έρευνα ενώ έκαναν άνω - κάτω το σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις περιγραφές που έδωσε το θύμα στην Αστυνομία, οι ληστές μιλούσαν καθαρά ελληνικά. Ηταν μετρίου ανααστήματος και πιθανότατα νεαρής ηλικίας.

Αφού δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο σπίτι - παρέμειναν εκεί για αρκετές ώρες - βρήκαν περίπου 500 ευρώ και κοσμήματα. Οταν ο 67χρονος κατάλαβε ότι έχει να κάνει με σκληροτράχηλους κακοποιούς, τους παρακάλεσε λέγοντάς τους ότι δεν έχει άλλα χρήματα παρά μόνο αυτά που υπήρχαν μέσα σε μια ντουλάπα και που βρήκαν οι κακοποιοί.

Οι ληστές όμως δεν πείσθηκαν και τότε εξοργισμένοι άρχισαν τα απάνθρωπα βασανιστήρια. Πέρα από τα πυρακτωμένο σίδερο με το οποίο τον έκαψαν, οι τρεις ληστές τον έδεσαν από τα πόδια και με ένα σκοινί τον κρέμασαν μέχρι να τους αποκαλύψει πού είναι ο "θησαυρός" που φημολογούνταν ότι είχε στο σπίτι του.

Οι δράστες, βλέποντας ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, έφυγαν από το σπίτι του συνταξιούχου ναυτικού. Το θύμα, παρά την ταλαιπωρία κατάφερε να φωνάξει και να καλέσει σε βοήθεια και τις εκκλήσεις του άκουσαν οι γείτονές του που έτρεξαν για να δουν τι συμβαίνει. Τον βρήκαν σε άσχημη κατάσταση και όπως διαπιστώθηκε οι ληστές είχαν κλέψει και το αυτοκίνητό του, το οποίο βρέθηκε λίγες ώρες μετά στην περιοχή της Σούδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό των δραστών, ενώ επεξεργάζονται συγκεκριμένη πληροφορίες που έχει δοθεί στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.

ΠΑΤΡΙΣ

ΑΠΟ http://www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...