ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Δήλωση του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Mε αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/3/2012, στο Δημαρχείο της πόλης μας, μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας κ.Παναγιώτη Νίκα, του Διοικητή του Γ.Ν.Καλαμάτας κ.Γεωργίου Μπέζου και του Νομικού Συμβούλου κ. Χρήστου Αρχοντή, σχετικά με την προοπτική κατασκευής Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην ανατολική πλευρά της Καλαμάτας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε:
« Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε ως Διοίκηση του Γ.Ν.Καλαμάτας, το έντονο ενδιαφέρον και την βούληση του Δημάρχου κ.Παναγιώτη Νίκα να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία παραχώρησης έκτασης 7,5 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά
της Καλαμάτας από το Δήμο στο Νοσοκομείο, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.
Προσωπικά θεωρώ πως η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου αποτελεί από τις πλέον σημαντικές προσπάθειες που μπορούν να λάβουν χώρα στο τομέα της υγείας στο τόπο μας.
Από άποψη σκοπιμότητας η κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Καλαμάτας κρίνεται αναγκαία, χρήσιμη και επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη μας τις υφιστάμενες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.
Με αυτό το έργο σταματά οριστικά η απίστευτη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας που χρόνια τώρα είτε για περιστατικά που χρήζουν παροχή πρώτων βοηθειών είτε για θέματα συνταγογράφησης αναγκάζονται να προσέρχονται στο Νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα όμως επιτυγχάνεται και μια μεγάλη αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου μας, που του δίνει την δυνατότητα για καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Οι δυνατότητες που μας παρέχει το ΕΣΠΑ, ώστε το υπό κατασκευή έργο να ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, αποτελεί για όλους μας κοινή μας ευθύνη και μοναδική χρηματοδοτική ευκαιρία και δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Ως Διοίκηση του Νοσοκομείου αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την τοπική μας κοινωνία και όλους τους θεσμικούς φορείς ότι θα εξαντλήσουμε τον ενδιαφέρον μας ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου.
Αυτό άλλωστε έχουμε πράξει και μέχρι τώρα με τα υπόλοιπα έργα που έχουν ενταχθεί και αφορούν είτε προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είτε την κατασκευή-κτιρική αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών υγείας .
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης επιβεβαιώνει για ακόμα μία φόρα τη βασική αρχή της καθημερινής μας λειτουργίας και πράξης : η συνεργασία, η συνέργεια και η συμπόρευση στη συλλογική υπόθεση της υγείας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την λύση των προβλημάτων και την επίτευξη στόχων για καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό μας συνεργάτη και συνομιλητή στα θέμα υγείας και μπορεί να διαδραματίσει βασικό και ουσιαστικό ρόλο.
Ενώνοντας λοιπόν τις δυνάμεις μας, ΟΛΟΙ μπορούμε να αισιοδοξούμε και για την επόμενη μέρα στο τομέα της υγείας στο τόπο μας.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την απόφαση και την πρόθεσή τους να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης των 7,5 στρεμμάτων.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινή πια μας ευθύνη αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως όραμα να το μετατρέψουμε άμεσα σε πράξη

ΑΠΟ http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...