ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Γενική κινητοποίηση της Ν.Δ. για την θεμελίωση της γέφυρας από τον Σαμαρά

Στις 11 το πρωί, στο εργοτάξιο του "Μορέα", ανάμεσα στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και το γήπεδο "Γιώργος Λουκαρέας" θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση θεμελίωσης της εντυπωσιακής γέφυρας του Νέδοντα που κατασκευάζεται στην περιοχή, ως μέρος του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη. Εκδήλωση που μοιάζει με κομματική φιέστα της Ν.Δ. και αποτελεί έναρξη του προεκλογικού αγώνα του προέδρου της από τον τόπο της καταγωγής του. Χαρακτηριστικό του κομματικού χαρακτήρα της εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της ούτε από το υπουργείο Υποδομών ούτε από το
Δήμο Καλαμάτας, κι ενώ ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είχε δώσει μεγάλο αγώνα για να γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο δήμος φρόντισε και χθες μετά το μεσημέρι να βελτιώσει το δρόμο από τη Σπάρτης έως το εργοτάξιο που ήταν με λακκούβες και σαμαράκια.
Ο Αντ. Σαμαράς και ο Μ. Βορίδης θα έρθουν στην Καλαμάτα από το υπό ανακατασκευή τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που είχε καταρρεύσει και τον αυτοκινητόδρομο μέσα στη Μεσσηνία, από την Τσακώνα έως το Πήδημα και τον κόμβο στο "Πράκτικερ" που θα παραδοθεί τον Ιούλιο.
Μαζί με την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. βρίσκεται σε επιφυλακή η Αστυνομία και θα είναι δρακόντεια τα μέτρα τάξης και ασφάλειας, για να αποτραπούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Ν.Δ., για την ψήφιση του μνημονίου 2. Μεταξύ αυτών που θα ήθελαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να διατρανώσουν την απαίτησή τους για δουλειά, να εργαστούν στο έργο της γέφυρας και του περιφερειακού -αν ήταν να συναντηθούν κιόλας με τον Αντ. Σαμαρά- είναι οι σιδεράδες - τεχνίτες της Μεσσηνίας, λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο.
Τη μεγάλη κινητοποίηση της Ν.Δ. επιβεβαίωσε στην "Ε" και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς. Μέλη και φίλοι της Ν.Δ. απ’ όλη τη Μεσσηνία έχουν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά και μάλιστα τα υψηλόβαθμα τοπικά στελέχη θα είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και αντιδράσεων κατά του προέδρου.
Χθες το μεσημέρι στο χώρο που θα γίνει η εκδήλωση, βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς, ο γραμματέας Οργανωτικού Κώστας Ζωντανός και ο αναπληρωτής Λάμπρος Ζωγράφος οι οποίοι καθόρισαν επί τόπου σε συνεννόηση με εκπροσώπους του "Μορέα", από πού θα μπει ο πρόεδρος, πού θα παρκάρει, πού θα πάει αμέσως μετά την άφιξή του, πού θα είναι η εξέδρα από την οποία θα μιλήσει και πού θα βρίσκεται ο συγκεντρωμένος κόσμος. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Καλαμάτα δεν είχε οριστικοποιηθεί και, μέχρι χθες βράδυ, δεν ήταν σίγουρο αν μετά την τελετή θεμελίωσης θα επισκεπτόταν το Δημαρχείο, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

ΑΠΟ http://www.eleftherianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: