ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Έκλεψαν δεκάδες καντήλια από νεκροταφείο!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί του τμήματος Φαρσάλων, όταν σταμάτησαν τυχαία για έλεγχο ένα αγροτικό φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν τρεις τσιγγάνοι. Η καρότσα ήταν γεμάτη από δεκάδες μπρούτζινα καντήλια τα οποία είχαν μόλις κλέψει από το νεκροταφείο της πόλης!

Οι τρεις «κυνηγοί» χαλκού, ένας 29χρονος άνδρας και δύο γυναίκες ηλικίας 20 και 19 χρόνων, είχαν λεηλατήσει τα μνήματα χωρίς να τους αντιληφθεί κάποιος και είχαν μαζέψει συνολικά 75 καντήλια τα οποία, αν δεν τους έπιαναν, θα κατέληγαν σε κάποιο χυτήριο! Τα καντήλια επιστράφηκαν στο
νεκροταφείο και οι δράστες ανακρίνονται για να εξακριβωθεί αν έχουν κάνει και άλλες παρόμοιες κλοπές, πριν οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Στην περιοχή Άγιος Θωμάς της Πρέβεζας, οι «κυνηγοί» χαλκού και μετάλλων πρωτοτύπησαν αφού δεν δίστασαν να φτάσουν ως το δύσκολα προσβάσιμο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο πομπός της τοπικής Δημοτικής Ραδιοφωνίας. Οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην προσπάθειά τους να ξηλώσουν τον πομπό του σταθμού και άλλα εξαρτήματα, «φιμώνοντας» έτσι το δημοτικό ραδιόφωνο της Πρέβεζας.

ΑΠΟ  http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: