ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στo διπλό φονικό της Καλαμάτας;

Πολλά ερωτηματικά αφήνει σήμερα ιδιαίτερα στην Μεσσηνία το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που κάνη δριμύ κριτική στην Αστυνομία για την στάση της στο διπλό φονικό με θύματα τον Αλβανό και το τρίχρονο παιδί του.
Το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη αναφέρει:
Ρόλο θεατή είχε η ΕΛ. ΑΣ. στη δολοφονία του 35χρονου Αλβανού Fillim Mesaja και του μόλις δύο ετών γιου του Oligert, στις 29 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχημάτισε η Ασφάλεια Καλαμάτας. Από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι κινήσεις των
δραστών βρίσκονταν υπό παρακολούθηση αρκετό καιρό πριν από το διπλό έγκλημα, δίχως η ΕΛ. ΑΣ. να επέμβει για να αποτρέψει τη διπλή ανθρωποκτονία.
Η αποκάλυψη γεννάει ερωτήματα για τους χειρισμούς των αστυνομικών, καθώς από τις υποκλαπείσες συνομιλίες προκύπτουν με σαφήνεια οι ταυτότητες του υποψήφιου θύματος, του Αλβανού εκτελεστή και φυσικά του ηθικού αυτουργού του διπλού εγκλήματος. Λίγα 24ωρα πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα, οι κατηγορούμενοι μιλούν σχεδόν ανοιχτά από το τηλέφωνο για το σχέδιό τους να δολοφονήσουν τον Fillim Mesaja ή «Φίλιππο», ενώ ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντιληφθεί τις προθέσεις τους και χρησιμοποιεί ως ασπίδα προστασίας τον μόλις δύο ετών γιο!
Γνωστές ήταν και οι κινήσεις του πληρωμένου δολοφόνου, ο οποίος μετέβη με ΚΤΕΛ στην Καλαμάτα από την Αθήνα. Η ταυτότητά του μάλιστα ήταν γνωστή στις Αρχές, καθώς τον Μάρτιο του 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Ν. Φιλαδέλφεια.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το απόγευμα τις 29ης Νοεμβρίου, όταν εντοπίστηκε ημιβυθισμένη σε αρδευτικό κανάλι η Mercedes του Mesaja. Το πτώμα του 35χρονου βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Ο 2χρονος γιος του βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού και έφερε βαθύ τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό. Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων για την υπόθεση έγιναν ένα μήνα αργότερα. Στις 22 Δεκεμβρίου, η Ασφάλεια Καλαμάτας από κοινού με το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν συνολικά 8 άτομα κατηγορούμενα, αφενός μεν, για τη διπλή δολοφονία και, αφετέρου, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες και διακινούσε ναρκωτικά στην Καλαμάτα. Ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και αρχηγός της σπείρας φέρεται ο 49χρονος Β.Β.

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει πως η ΕΛ. ΑΣ. ξεκίνησε την έρευνα για την εξάρθρωση της συμμορίας αρκετό καιρό πριν από τη διπλή δολοφονία. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο emails προς το γραφείο Τύπου της ΕΛ. ΑΣ., το πρώτο με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο 15 Νοεμβρίου, με πληροφορίες για τη δράση της σπείρας. Ενδεικτικά, το δεύτερο από τα μηνύματα ανέφερε: «Ετοιμάζουν να σκοτώσουν κάποιον. Η γνωστή συμμορία της Καλαμάτας. Εχουν δώσει το συμβόλαιο σε κάποιον. Πρέπει να κινηθείτε τώρα. Ο Π. (αναφέρεται το όνομα ενός εκ των κατηγορουμένων) είναι ο εντολέας».
Στις 16 Νοεμβρίου, 13 ημέρες πριν από το διπλό φονικό εκδόθηκε η διάταξη του εισαγγελέα Καλαμάτας για την άρση του απορρήτου στα τηλέφωνα του 49χρονου και των συνεργών του. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Β.Β. σε συνομιλία με τον αδελφό του, που διαφεύγει τη σύλληψη, φέρεται να αποφασίζει τη δολοφονία του 35χρονου «Φίλιππα», ο οποίος σύμφωνα με μια εκδοχή είναι και αυτός μέλος της ίδιας σπείρας. Το μεσημέρι της επομένης (26/11) ο 49χρονος τηλεφωνεί στον «Νίκο» (πρόκειται για τον 30χρονο Αλβανό H. J.) και ακούγεται να του λέει «βρες δύο πιστόλια με σιγαστήρες, έρχομαι να σε πάρω, θα τους γ... όλους». Στις 27 Νοεμβρίου, ο Β.Β. συνομιλεί με τον επίσης κατηγορούμενο 22χρονο Β.Δ., στον οποίο εξηγεί ότι την επόμενη ημέρα θα καλέσουν τον Mesaja στο σπίτι του για να τον «τελειώσουν».
Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου, ο «Νίκος» φτάνει με ΚΤΕΛ στο νοσοκομείο Καλαμάτας απ' όπου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης που έχει καταγραφεί από την ΕΛ. ΑΣ., τον παραλαμβάνει μέλος της σπείρας και τον οδηγεί στο σπίτι του Β. Β. Την επομένη (29/11), υπάρχουν καταγεγραμμένοι διάλογοι των μελών της σπείρας που προσπαθούν να παρασύρουν τον «Φίλιππα» στο σπίτι του Β.Β. Το σχέδιο μοιάζει προσωρινά να χαλάει καθώς ο 35χρονος έχει μαζί του τον 2 ετών γιο του. Η εντολή του 49χρονου, όμως, είναι σαφής: «Δεν μας ενδιαφέρει για το μικρό, κατάλαβες;». Τελικά, στις 18.56 της ίδιας μέρας, ο Β.Β. καλεί τους συνεργούς του και τους ρωτάει αν όλα πήγαν καλά, αν «ψόφησε το προβατάκι» και τους συμβουλεύει να εξαφανίσουν την «γκλίτσα» (καραμπίνα). Η απάντηση που πήρε ήταν «όλα καλά». Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η ΕΛ. ΑΣ. δεν επενέβη ώστε να αποτρέψει την τραγωδία. 
 
 ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: