ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Φωτεινός φάρος φιλανθρωπίας η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλιας- Ολυμπίας με οδηγό τον λόγο του Χριστού

ΣΤΗΝ δίνη της Οικονομικής κρίσης φωτεινός φάρος παραδειγματισμού αποτελεί η Εκκλησία με τον Φιλανθρωπικό της έργο όπως παρουσιάστηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Τριφυλίας- Ολυμπίας όπου παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος και από την αυτοδιοίκηση ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μερκούρης, οι κ.Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Γιώργος Σαμπαζιώτης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων όπως ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Τριφυλίας.
Η εκδήλωση άνοιξε με κάλαντα και χορωδιακή μουσική για το επετειακό χαρακτήρα της ημέρας που χειροκροτήθηκε από το κοινό ενώ την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας με ιδιαίτερη μνεία για τους πιστούς και τους σκοπούς της εκδήλωσης. Αξίζει να τονίσουμε ότι όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος πραγματοποιήθηκε ο Απολογισμός του Φιλόπττωχου ταμείου που ανακοίνωσε ο πατήρ Δημήτριος Καραίσκος ως  υπεύθυνος της επιτροπής ενώ ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ενεργή παρουσία των δωρητών με απολογισμό έργου από το 2008 μέχρι σήμερα με ιδιαίτερες αναφορές στους δοκιμαζόμενους Ολύμπιους πιστούς καθώς η τοπική Εκκλησία από τα έσοδα του Ταμείου ενίσχυσε 400 φοιτητές για τις σπουδές τους, στάθηκε αρωγός σε δεκάδες οικογένειες, σε άπορες και κορασίδες και πολύτεκνους αλλά και στους Ηλείους με τις πυρκαγιές του 2007 με αναστήλωση των Ιερών Ναών πράττοντας θεάρεστο έργο.
Ο εφημέριος του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας ανέλυσε τα έσοδα και έξοδα του 2010 για το Φιλόπτωχο ταμείο όπου οι δωρεές ανήλθαν σε 59.240 ευρώ, από τους εράνους 7.192 ευρώ, από τους προυπολογισμούς εσόδων των Ιερών ναών 33.000 ευρώ, το ενοίκιο παλιού Οικοτροφείου 6.480 ευρώ με σύνολο εσόδων τις 111.583 ευρώ. Σε ότι αφορά τα έξοδα απονεμήθηκαν σε μορφή βοηθημάτων, ενοικίων, τροφίμων, ΔΟΥ για το ΕΤΑΠ, φόρους, δίδακτρα και τέλη τα οποία πλησιάζουν το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου. Ο απολογισμός αναλύθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη ο οποίος απάντησε με πύρρειο λόγο στους επικριτές της Εκκλησίας με λόγια αληθινά και μεστά για την άρτια λειτουργία της Μητρόπολης σε διαφάνεια, ουσία, αγάπη, μετουσιώνοντας τον λόγο του Κυρίου σε έργο μαζί με την αρωγή δωρητών, προσκυνητών και πιστών που αποτελούν το ποίμνιο της Μητρόπολης.
Σε ότι αφορά την κοπή της πίτας το φλουρί κέρδισε ο μαθητής Νίκος Σταύρου ενώ το Φιλόπτωχο ταμείο ενίσχυσαν με δική τους πρωτοβουλία και οι χορωδίες των Ιερών Ναών, ενώ το έργο της τοπικής Εκκλησίας σε δεινούς καιρούς επιβεβαιώνει ότι η ιστορική Μητρόπολη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων διαχρονικά....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.