ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κυνηγώντας λαθροκυνηγούς στα βουνά της Μεσσηνίας

Αυξημένη λαθροθηρία για αγριογούρουνα και λαγούς αντιμετωπίζουν φέτος οι θηροφύλακες στα βουνά της Μεσσηνίας. Το έργο τους είναι δύσκολο κι επικίνδυνο, καθώς άοπλοι πραγματοποιούν ελέγχους σε ενόπλους - και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν απειληθεί ή έχουν δεχτεί πυροβολισμούς από λαθροκυνηγούς. Το βουνό όμως δεν κρύβει μόνο κινδύνους, αλλά και... ερωτικές κρυψώνες: Σχεδόν καθημερινά είναι τα συναπαντήματα των θηροφυλάκων με ζευγαράκια που απολαμβάνουν τη… βόλτα τους στο βουνό, ειδικά όταν έχει πέσει το σκοτάδι.
Πέρα όμως από τα αυτά τα νυχτοπερπατήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν φυσικά με χιούμορ οι
θηροφύλακες, η αποστολή τους έχει να κάνει με τα νυχτοπερπατήματα κυρίως των λαθροκυνηγών: Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις κι έχουν υποβληθεί πολλές μηνύσεις σε βάρος παράνομων, πολλοί από τους οποίους μάλιστα παρουσίασαν και ακραία συμπεριφορά - είτε κυνηγώντας με δόκανα, συρμάτινες θηλιές, κράχτες και άλλα τέτοια παράνομα μέσα, είτε απειλώντας τους θηροφύλακες και πυροβολώντας εναντίον τους...
Στη Μεσσηνία δραστηριοποιούνται 10 θηροφύλακες εκ των οποίων οι 7 είναι ομοσπονδιακοί. Από τους υπόλοιπους οι 2 είναι εποχιακοί κι ο 1 μόνιμος σε Κυνηγετικούς Συλλόγους.
Ομοσπονδιακοί είναι οι: Βασίλης Μπάκας (Χαρακοπιό), Κώστας Κατσαρελάς (Φιλιατρά), Δημήτρης Φωτεινόπουλος (Κυπαρισσία), Δημήτρης Μαλαπάνης (Καλαμάτα), Γιώργος Γιαννακόπουλος (Μεσσήνη), Γιώργος Καλδής (Πύλο), Δημήτρης Ηλιόπουλος (Μελιγαλά).
Ο Παναγιώτης Κουρούπης είναι μόνιμος και ο Κώστας Κωνσταντόπουλος εποχιακός στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας, ενώ εποχιακός στον Κυνηγετικό Σύλλογο Μελιγαλά είναι ο Χρήστος Νιάρχος.


Μερικά από τα πρόσφατα άσχημα περιστατικά μεταξύ θηροφυλάκων και λαθροκυνηγών, τα οποία μας διηγήθηκαν, έχουν ως εξής:
• Ενας Ελληνας κυνηγός με άδεια έβρισε το θηροφύλακα που πραγματοποίησε έλεγχο στον Ρουμάνο που κυνηγούσε μαζί του χωρίς να έχει κυνηγετική άδεια. Και οι δυο τους οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο και καταδικάστηκαν σε 8 και 7 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα και σε 600 ευρώ πρόστιμο ο καθένας.
• Σε άλλη περίπτωση ο λαθροθήρας απείλησε με πιστόλι το θηροφύλακα και τον κυνήγησε στον Ταΰγετο! Ο δράστης και σε αυτή την περίπτωση συνελήφθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κι εκκρεμεί η δίκη.
• Αλλος λαθροκυνηγός πήδηξε από την καρότσα του αγροτικού που ήταν εν κινήσει, όταν αντιλήφθηκε τους θηροφύλακες. Στα χέρια του κρατούσε τον προβολέα και την καραμπίνα του. Αυτός εξαφανίστηκε και την πλήρωσαν ο οδηγός και η έγκυος κοπέλα που ήταν συνοδηγός, σε βάρος των οποίων υποβλήθηκε μήνυση.
• Ενας άλλος κυνηγούσε με καραμπίνα και προβολέα στην άσφαλτο. Δε σταμάτησε σε μπλόκο των ομοσπονδιακών θηροφυλάκων και της ΟΠΚΕ και επίσης έχει μηνυθεί.

Ο Δημήτρης Μαλαπάνης είναι ο παλαιότερος από τους θηροφύλακες της περιοχής μας και, όπως επισημαίνει, όλοι οι συνάδελφοί του γνωρίζουν πολύ καλά το βουνό και πολλές φορές έχουν κληθεί να συνδράμουν σε διασώσεις και σε άλλες περιπτώσεις ανάγκης. "Περιμένουμε κάποια στιγμή μια αναγνώριση από την Πολιτεία" τονίζει, για να εξηγήσει τις συνθήκες δουλειάς τους: "Είναι δύσκολη με πολλούς κινδύνους γιατί έχει να κάνει σε ένα ποσοστό 95% με οπλοφόρους - οι οποίοι δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι παράνομοι. Ευτυχώς οι παράνομοι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Εχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και δύσκολες, αντίξοες συνθήκες, με κρύα, πάγους, χιόνια και πολύ περισσότερο αυτή την εποχή που ασκείται δασική κυνηγετική δραστηριότητα".
Οπως λέει: "Δυστυχώς η Πολιτεία έχει απαξιώσει το έργο που επιτελείται ακόμα και για τα Δασαρχεία, με συνέπεια οι οικονομικές δυσκολίες να μην επιτρέπουν σε ανθρώπους που έχουν διάθεση, να προσφέρουν πραγματικά. Ειδικά οι δασοφύλακες που ενδιαφέρονται κι έχουν διάθεση να προσφέρουν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να το κάνουν, γιατί δεν τους τα παρέχει η Πολιτεία".
Μια από τις μεγάλες δυσκολίες των θηροφυλάκων είναι το γεγονός πως άοπλοι έρχονται αντιμέτωποι με ενόπλους: "Οπως και να έχει, έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε επικίνδυνους οπλοφόρους κι εμείς δεν οπλοφορούμε, είμαστε ανακριτικά όργανα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει όπλα στους θηροφύλακες".
Οπως αναφέρει ο Δ. Μαλαπάνης: "Πρέπει να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας στο βουνό τη νύχτα. Σκοπός μπορεί να είναι μια βόλτα που δεν απαγορεύεται, μπορεί άλλοι να είναι κτηνοτρόφοι ή άλλοι να βρίσκονται εκεί για χίλιες δυο παράνομες δραστηριότητες και ύποπτες συναλλαγές. Υπάρχουν και περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας, οι οποίες δεν είναι πολλές, αλλά παρατηρούνται". Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: "Φαντάσου τι μπορεί να δει ένας άνθρωπος μόνος τους στις 3 τη νύχτα στο βουνό και να πρέπει να κάνει ελέγχους. Τι έχουν δει τα μάτια μας…".
Παρατηρεί τέλος ο κ. Μαλαπάνης πως ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του θηροφύλακα, ως επάγγελμα, ιδιότητα, αλλά ούτε και τις αρμοδιότητές του - με συνέπεια πολλοί να εκπλήσσονται.
Οσον αφορά τη φετινή κυνηγετική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μαλαπάνη μέχρι στιγμής πήγε πάρα πολύ καλά. Υπήρχαν πολλοί λαγοί και πάρα πολλά αγριογούρουνα, ενώ ειδικά φέτος σημειώθηκε αύξηση στον… κυνηγετικό τουρισμό, καθώς τα Σαββατοκύριακα ήρθαν στην περιοχή μας πολλές κυνηγετικές παρέες από το Ναύπλιο, την ορεινή Ναυπακτία και από άλλες περιοχές, ειδικά για αγριογούρουνα.

Ο Βασίλης Μπάκας έχει παρατηρήσει πως φέτος υπάρχει αύξηση της λαθροθηρίας λόγω της αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου. Αντίθετα, στις κυνηγετικές άδειες παρατηρείται ένα μικρό ποσοστό μείωσης. Στην Καλαμάτα έχουν εκδοθεί γύρω στις 270 άδειες λιγότερες από πέρυσι, οπότε ήταν γύρω στις 3.600 συνολικά. Αντίστοιχα, μειώσεις παρατηρούνται σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.
Οσον αφορά τα θηράματα, αυτές τις ημέρες φάνηκαν τσίχλες λόγω του χιονιού. Νωρίτερα δεν υπήρχαν λόγω της καλοκαιρίας.
Οσον αφορά τη δουλειά του θηροφύλακα, οι περισσότερες βάρδιες γίνονται νύχτα γιατί τότε γίνονται οι περισσότερες παρανομίες. Ηδη φέτος έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις κι έχουν υποβληθεί πολλές μηνύσεις, ενώ από τα προηγούμενα χρόνια εκκρεμεί η εκδίκαση αρκετών σοβαρών υποθέσεων.
Το περασμένο καλοκαίρι σημειώθηκε γενικά μια αυξημένη παραβατικότητα. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γύρω στις 20 συσκευές-κράχτες για ορτύκια, σε διάφορες περιοχές του νομού, κι έγιναν δύο συλλήψεις για κράχτες τσίχλας. Πριν από αρκετούς μήνες είχε συλληφθεί... αστυνομικός με δυο λαγούς στο αυτοκίνητό του, ενώ είχε συλληφθεί κι ένας λαθροκυνηγός την ώρα που σκότωνε το αγριογούρουνο που είχε πιάσει με συρμάτινη θηλιά.
Οπως εξηγεί ο κ. Μπάκας, γίνονται συλλήψεις, υποβάλλονται μηνύσεις, ενώ υπάρχει και η διαδικασία του αυτοφώρου. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα υπήρξε μια περίπτωση όπου λαθροκυνηγός που συνελήφθη για λαθροθηρία αγριογούρουνων με δόκανα οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση, κατέβαλε 1.800 ευρώ πρόστιμο κι έχασε το όπλο και το αυτοκίνητό του.
Ο κ. Μπάκας τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη οι νόμιμοι κυνηγοί να βοηθούν τους θηροφύλακες στο έργο τους για να προσφέρουν περισσότερα - σχολιάζοντας πως "γενικά δε δεχόμαστε πολλές καταγγελίες".
Ο ίδιος έχει πέσει πολλές φορές σε αυτοκίνητα με… ζευγαράκια, αφού η φύση της δουλειάς απαιτεί και τον έλεγχο των οχημάτων που κυκλοφορούν  τη νύχτα στο βουνό. Εχει όμως καταδιώξει και αυτοκίνητο με Αλβανούς που έβγαλε… λαβράκι στην Αστυνομία.
Οπως μας διηγείται: Το αυτοκίνητο ντελαπάρισε και οι Αλβανοί έφυγαν. Ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια με αποτέλεσμα ο ένας να συλληφθεί το ίδιο πρωί και ο άλλος μήνες μετά στη Σπάρτη. Οπως προέκυψε, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από τη Χαλκίδα και οι δράστες έκλεβαν σπίτια σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
Μέχρι και βανάκι με λαθρομετανάστες έχει δει, οι οποίοι προφανώς θα είχαν αποβιβαστεί από κάνα σαπιοκάραβο σε κάποια μεσσηνιακή ακτή.
"Τη νύχτα μπορεί να δεις πολλά..." λέει χαρακτηριστικά κι εξηγεί πως μπορεί να πέσει ακόμα και σε κλοπές - και ειδικά μελισσοκυψελών.
Πέρα από τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τους κινδύνους που αναγκάζουν τους θηροφύλακες να φοράνε αλεξίσφαιρα, έχει και τα καλά του το επάγγελμα όπως λέει ο Βασίλης Μπάκας. Αλλοτε δουλεύει ένας μόνος του, άλλο δύο ή περισσότεροι μαζί. Δυστυχώς όμως, δεν ξεχνά πως ακόμα ένας συνάδελφός του έχασε τη ζωή του στην Ηλεία, εν ώρα υπηρεσίας.

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος έχει δεχτεί πυροβολισμούς από λαθροκυνηγούς... οπότε έχει απειληθεί άμεσα η ζωή του σε ώρα υπηρεσίας. Το περιστατικό μπορεί να έγινε χρόνια πριν, αλλά δεν ξεχνιέται. Τώρα με τους ξένους λέει πως τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, γιατί τη νύχτα "δεν ξέρεις ούτε με τι, ούτε με ποιον έχεις να κάνεις". Και όπως επισημαίνει: "Εμείς είμαστε άοπλοι".
Παρατηρεί μάλιστα ότι "η συμπεριφορά των σωστών κυνηγών είναι άψογη στους ελέγχους των θηροφυλάκων. Εκείνοι που κάνουν λαθροθηρίες και παρανομίες δεν ανήκουν στην οικογένεια των κυνηγών. Οι σωστοί ίσα ίσα που μας συγχαίρουν. Οι άλλοι έχουν σκοπό την παρανομία".
Οσον αφορά τη φετινή κυνηγετική περίοδο, λέει ότι πάει αρκετά καλά αν και η τσίχλα καθυστέρησε - προφανώς λόγω καιρού.

Ο Χρήστος Νιάρχος, όπως και οι συνάδελφοί του, έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στο βουνό. "Νύχτα μόνοι μας στο βουνό είναι επικίνδυνο... αφού έχεις να κάνεις με αγνώστους και δεν ξέρεις τι σόι άνθρωπος είναι ο καθένας που ελέγχουμε", μας λέει.

Ο Δημήτρης Φωτεινόπουλος κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και μια 15ετία κι έχει μάθει να αντιμετωπίζει ψύχραιμα τα δύσκολα κι επικίνδυνα ή τα… εχέμυθα συναπαντήματα με τα ζευγαράκια στο βουνό.
Η συγκεκριμένη δουλειά πάντως, σύμφωνα και με τον ίδιο, είναι πολύ επικίνδυνη - και μόνο από το γεγονός πως έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε λογής άνθρωπο με όπλο στο χέρι, ενώ οι ίδιοι είναι άοπλοι.
"Εχει τύχει κάποιος να με απειλήσει με όπλο και να με τουφεκίσει. Ευτυχώς αστόχησε", διηγείται. Ηταν μαζί 3 θηροφύλακες όταν ο λαθροκυνηγός σήκωσε εναντίον τους το τουφέκι. Οργανωμένα όμως τον απέτρεψαν και τον εγκλώβισαν, ενώ ο δεύτερος της παρέας των λαθροκυνηγών διέφυγε.
Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, αν κι έγινε 2 χρόνια πριν στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας. "Μόνο όπλο μας είναι ο αιφνιδιασμός και ο τρόπος προσέγγισης", επισημαίνει.
Οι θηροφύλακες μπορεί τις νύχτες να συναντούν και παράνομα ζευγαράκια, αλλά σύμφωνα με τον κ. Φωτεινόπουλο: "Ευτυχώς είμαστε εχέμυθοι, τα κρατάμε για 'μας. Αλλωστε δεν απαγορεύεται η βόλτα στο βουνό!". Συχνά όμως τυχαίνει να πέσουν και πάνω σε διάφορες άλλες ύποπτες κινήσεις....
Οσον αφορά τη λαθροθηρία, φέτος έχουν παρατηρηθεί περισσότερες παραβάσεις κι έχουν υποβληθεί επίσης περισσότερες μηνύσεις, ειδικά σε λαθροκυνηγούς που κυνηγάνε κυρίως λαγούς αλλά και αγριογούρουνα τη νύχτα.
Γενικά πάντως η κυνηγετική περίοδος πάει καλά, αφού υπάρχει πληθώρα αγριογούρουνων και λαγών. Από τα αποδημητικά μόνο η μπεκάτσα κινήθηκε, και τις τελευταίες ημέρες η τσίχλα.
Ο ρόλος του θηροφύλακα στο βουνό έχει να κάνει και γενικότερα με την προστασία της φύσης. Ετσι, είναι αρκετές οι φορές που έχουν αποτρέψει φωτιές κι έχουν συνδράμει σε περιπτώσεις ανάγκης. Επίσης, κάνουν σπορές για τα θηράματα και δεντροφυτεύσεις. Οπως συμπληρώνει ο κ. Φωτεινόπουλος, η Ομοσπονδία έχει διαθέσει σακουλάκια με βίκο και κριθάρι, τα οποία διανέμονται σε κυνηγούς και διαπιστώνει πως η συντριπτική πλειοψηφία, ειδικά εκείνοι που κυνηγούν λαγούς, ανταποκρίνονται θετικά και κάνουν τη σπορά. Οπως επισημαίνει κλείνοντας: "Παίρνουμε αυτό που προστατεύουμε και προστατεύουμε αυτό που παίρνουμε".

Ο Παναγιώτης Κουρούπης επίσης έχει έρθει αντιμέτωπος με κάθε λογής κυνηγούς. "Τα πράγματα είναι δύσκολα κι επικίνδυνα. Οταν βγαίνουμε για ελέγχους δεν ξέρουμε τι ανθρώπους θα αντιμετωπίσουμε. Αλλοι είναι συνεργάσιμοι και άλλοι παίρνουν τον έλεγχο προσωπικά. Ομως οι ίδιοι οι κυνηγοί μάς πληρώνουν για να έχουμε κυνήγι και αύριο, κι εμείς και τα παιδιά μας".
Οσον αφορά τα άσχημα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει, ένα πρόσφατο είχε να κάνει μ' έναν άνθρωπο που μεταξύ άλλων απείλησε με πιστόλι. "Αυτός δεν ανήκει στην οικογένεια των κυνηγών", μας είπε χαρακτηριστικά - για να συμπληρώσει ότι "εμείς τη δουλειά μας κάνουμε. Είμαστε άοπλοι που κάνουμε ελέγχους σε ένοπλους. Ευτυχώς που σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξαν πυροβολισμοί και άλλα χειρότερα".
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχει χρειαστεί να κληθούν για συνδρομή είτε άλλοι θηροφύλακες είτε η Αστυνομία. Οπως εξηγεί ο κ. Κουρούπης: "Οι περισσότεροι δε δέχονται να τους ελέγξουμε. Αν δεν ήταν η δουλειά μας, δε θα τους κάναμε τους ελέγχους. Θέλουμε ο κόσμος να συμπεριφέρεται σωστά απέναντί μας. Μακάρι να είναι όλοι νόμιμοι. Ενα μεροκάματο βγάζουμε και η συνεργασία είναι απαραίτητη".

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...