ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Η Πάτρα στο έλεος των βομβιστών

Δεν ήταν η πρώτη, αλλά η δεύτερη βόμβα μεγάλης ισχύος που μέσα σε διάστημα 25 ημερών τοποθετείται στην Πάτρα. Η έκρηξη που "έσκισε" την ησυχία της Πάτρας στη 1.10 τα ξημερώματα της Δευτέρας και προερχόταν από το κλάμπ των οπαδών του Παναθηναϊκού στην οδό Σαχτούρη, άφησε πίσω της τεράστιες υλικές ζημιές, ανθρώπους τρομαγμένους και συμπολίτες που έκαναν τον σταυρό τους γιατί ευτυχώς την ώρα της έκρηξης δεν περνούσε από το σημείο άνθρωπος. Οι πιο ειδικοί συνομολογούν, οτι αν αυτό είχε συμβεί, τότε θα είχαμε θρηνήσει θύματα.
Έκρηξη ανάλογης ισχύος είχε σημειωθεί και τα ξημερώματα της 3ης προς την 4η Ιανουαρίου, πάλι στην καρδιά της Πάτρας, στα Υψηλά Αλώνια στην καφετέρια BB KING και πάλι (ευτυχώς) μόνο με υλικές ζημιές.
Είνια πλέον βέβαιο οτι στην Πάτρα λειτουργούν ομάδες πληρωμένων βομβιστών που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν "δουλειές" αδιαφορώντας για ανθρώπινες ζωές που είναι επίσης βέβαιο οτι θα κινδυνεύσουν από τις ενέργειές τους.
Το ερώτημα είναι ένα: Ως πότε;
Θα γίνει άραγε η Πάτρα τόπος συνάντησης επικίνδυνων εκτελεστών βομβιστικών ενεργειών; Θα υπάρξουν και νέα χτυπήματα και η πόλη θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια; Οι Αρχές θα δώσουν σύντομα απαντήσεις στα ερωτήματα, πράγμα που δεν έγινε μετά την πρώτη έκρηξη στα Υψηλά Αλώνια;
Ας το καταλάβουμε όλοι. Το θέμα δεν είναι μόνο η στόχοι, αλλά η ασφάλεια των πολιτών. Ως πότε;

Ακολουθεί το ρεπορτάζ που πρώτο ανάρτησε (μαζί με τιςφωτογραφίες από τα πρώτα λεπτά της έκρηξης), το pelop.gr

- Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε γύρω στη 01.10 το κέντρο της Πάτρας.
- Βόμβα εξεράγη στο κλάμπ του Παναθηναϊκού στην οδό Σαχτούρη.

- Το pelop πρώτο σας μεταδίδει την είδηση.

Μια ισχυρότατη έκρηξη έκανε τους κατοίκους του κέντρου της Πάτρας να πεταχτούν από τα κρεβάτια τους. Αν περνούσε πεζός από το σημείο θα είχε διαμελιστεί από την έκρηξη.

Η ώρα ήταν γύρω στη 01.10 όταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος συγκλόνισε το κέντρο της Πάτρας. Το κλάμπ του Παναθηναϊκού, στην οδό Σαχτούρη μεταξύ Κορίνθου και Κανακάρη, έγινε στόχος επίθεσης για άλλη μια φορά. Φίλαθλοι της ομάδας μόλις είχαν αποχωρήσει από το σημείο.

Οι δράστες τοποθέτησαν ισχυρή βόμβα η οποία διέλυσε το κλαμπ και μάλιστα το ωστικό κύμα κατεδάφισε μεσοτοιχία που το χώριζε με οικία όπου διέμενε ηλικιωμένη γυναίκα. Η γυναίκα διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες αν και δείχνει καλά στην υγεία της.

Μια άλλη γυναίκα βγήκε από το ακριβώς πάνω σπίτι από το κλαμπ και κρατώντας ένα μικρό παιδί στα χέρια φώναζε βοήθεια.

Πάνω από 10 αυτοκίνητα επί της οδού Σαχτούρη υπέστησαν υλικές ζημιές. Τζαμαρίες καταστημάτων και σπιτιών διαλύθηκαν από το ωστικό κύμα της βόμβας ενώ παντού βρίσκονται κομμάτια από γυαλιά και θραύσματα τσιμέντου.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας είναι μεγάλη ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί. Αναζητούνται οι δράστες.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν πως κάτι κακό θα συμβεί αργά ή γρήγορα. Πλέον θέτουν σοβαρά το ζήτημα απομάκρυνσης του κλαμπ από την περιοχή τους.

ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ